–Vi hade HBT-tema för två år sedan och det var mycket uppskattat, vi ska arbeta aktivt för att ha HBT-filmer varje år. Vi vill ha en naturligt bred filmfestival, säger Marit Kapla, konstnärlig ledare för Göteborgs filmfestival.
Att bara tre av nio filmer handlar om lesbiska speglar enligt henne den i övrigt mansdominerade inteterrnationella filmvärlden.
– Fler män är regissörer oavsett tema och fler filmer handlar om män. Det borde vara fifty-fifty och vi strävar så gott det går efter en jämställd filmfestival.

Affinity

Affinity (Livstråden) av Tim Fywell är en av flatfilmerna. Huvudpersonen Margaret försöker glömma sin älskarinna. Hon tar ett ideellt arbete på ett fängelse, där hon blir förälskad i Selena. Tillsammans smider de planer på hur de ska kunna rymma. Filmen är baserad på Sarah Waters roman från 1999 med samma namn.

Milk är nominerade till fyra statyetter vid Oscarsgalan den 22 februari: för bästa manliga huvudroll (Sean Penn spelar Harvey Milk), bästa regissör (Gus Van Sant), bästa manus samt bästa film. Filmen handlar om gayaktivisten och politikern Harvey Milk som blev brutalt mördad av en kollega i San Francisco i slutet av 70-talet. Milk var framgångsrik inom gayrörelsen och lyckades bland annat få förbudet mot homosexuella lärare hävt i Kalifornien. 1984 gjordes en Oscarsbelönad dokumentärfilm om Harvey Milk som heter The times of Harvey Milk. Den visas dock inte på festivalen.

The other side of Istanbul

I HBT-utbudet finns även The other side of Istanbul. Här får man följa ett antal personer i Istanbul där religion, politik och machokultur inte kan hindra en blomstrande gayrörelse. Den handlar om människors strävan efter ett fullödigt liv och där ett starkt drivet krav på upprättelse är filmens tema. Enligt filmfestivalen är det en imponerande film som på ett äkta sätt beskriver det hitintills, enligt dem, okända Gay-Istanbul. The other side of Istanbul är Döndü Kilics debutfilm.

Till årets HBT-festival i Göteborg i sommar blir det filmmaraton i samarbete med Göteborgs internationella filmfestival. Vilka filmer som kommer att visas är ännu inte bestämt.
– Det är fullt upp med filmfestivalen nu så filmerna till HBT-GBG tar vi sen, men filmmaraton blir det, lovar Marit Kapla.

Filmerna som visas under HBT-temat vid Göteborgs Filmfestival:
Milk i QX GayMap
Private lessons i QX GayMap
I dreamt under the water i QX GayMap
Affinity i QX GayMap
To Faro i QX GayMap
The other side of Istanbul i QX GayMap
Jay i QX GayMap
Suddenly, last winter i QX GayMap
One day in a life i QX GayMap

Mer info på www.filmfestival.org.