– Jag har velat komma hit i flera år, så det krävdes inte särskilt mycket övertalning för att jag skulle komma förbi några dagar innan jag besöker Angouleme Festivalen i Frankrike.

Vad är det för slags föreläsning du ska göra på Hallongrottan?
– Jag ska prata om serier med hbt-tema. Mest från USA men också lite från Europa och Japan. Sedan blir det lite av mina egna verk. Att hålla föredrag om serier kan vara ansträngande, även om man använder Powerpoint, så jag ska försöka vara så underhållande och informativ som möjligt. Efteråt är det fritt fram för besökarna att ställa frågor och prata med mig.

Hur kommer det sig att du började teckna?
– Jag har ritat serier sedan jag var fyra. Jag var ett fantasifullt barn och försökte alltid att illustrera mina idéer på papper. Jag lärde mig till och med att läsa genom serietidningar. Jag förmodar att det är så jag funkar, så fort jag har en konstnärlig idé eller tanke som jag vill uttrycka så blir det i serieform. Formatet är spännande eftersom man kan gestalta rörelse, dialog och tankar samtidigt i berättandet.

Vad hittar du inspiration till dina berättelser?
– Jag skissar så ofta som möjligt, särskilt under möten på mitt vanliga jobb. Mitt klotter kan leda till sekvenser eller hela berättelser som jag bygger upp kring dem. Andra gånger är det mitt liv som inspirerar, saker som händer mig eller mina vänner. Jag kan hitta på en karaktär för att se hur den skulle uppföra sig om det hände den. Sedan är det mina små saker som jag är besatta av som genererar idéer, som mitt kärleksbrev till Liz Phair som jag jobbar på.

Vilka är med i dina berättelser? Pojkvänner och gamla ligg?
– Vänner förekommer, och även några pojkvänner. Dåliga dejter är tacksamt material att använda i mina berättelser. Allt beror på hur intressant killen var, situationen eller hur jag reagerade känslomässigt på det hela. Vissa killar ber mig att ta med dem i mina serier. Några ex-pojkvänner vet jag skulle bli besvärade om jag skrev om dem, och jag respekterar det. Mina strippar är inte dagbokserier, även om min vardag inspirerar mig till att skriva en historia.

Vilka är dina favvoserier?
– När jag växte upp slukade jag superhjälteserier, som Batman, Teen Titans med fler, men de läser jag inte så ofta längre. Jag älskar fortfarande serietidningar från 60-talet och 70-talet. Det är främst för konstformens skull som jag fastnat för serier. Den kan dra mig in i en bra historia, eller till och med en medelmåttig. Men om jag inte tycker om det estetiska så får historien vara hur bra som helst, jag gillar det ändå inte. Det finns ett antal mästare som jag beudrar, som Walt Simonson, Dan DeCarlo och Alex Toth. Bland nya serier gillar jag indie- och gayinriktade verk som exempelvis Scott Pilgrim och Blue Monday. Jag rekommenderar också Fun Home!

Plats: Hallongrottan
Hallongrottan i QX GayMap

Tid: Tisdag 20 januari klockan 19.00