Med manuset kryddat av tidsmarkörer, inte minst en superb Radio Nord-parodi, har Little Shop of Horrors flyttat till 1960-talets ruffiga Klarakvarter. Musikalen har fått en egen touch, även om alla som sett den (eller filmen) tidigare känner igen sig.
Berättelsen kretsar kring Simon Krylbo, en bortkommen kille som sköter växter bättre än relationer med tjejer. I alla fall tills dagen han odlar fram en alldeles särskild, mycket makaber blomma. Han kallar den Ådry 2, efter sin drömtjej och kollega. Örten visar sig kunna ge allt vad Simon önskar, men snart visar den vad som krävs tillbaka. Den bloddrypande intrigen tätnar.
Huvudpersonen i Little Shop of Horrors är naturligtvis den grymma plantan, som planerar världsherravälde. Att det är en skolföreställning märks ingenstans i uppsättningens scenografi. Det botaniska inslaget Ådry 2 är lika levande som någon annan på scenen.
Allmänt är eleverna bättre på det musikaliska än rent teatrala i musikalen. Undantagen är Eleonor Haking som spelar Simons blonda kollega och Karl August Gratte som gör pjäsens bad boy och tandläkare. De klarar att göra sina rejält karikerade roller utflippade utan att bli löjliga.
Å andra sidan spelar det skådespelarmässiga en mindre roll, eftersom musikalen innehåller
många riktigt bra sånger. Både i enskilda insatser och i stora körnummer gör hela ensemblen Little Shop of Horrors rättvisa. Det låter långt mycket säkrare än man hade kunnat förvänta sig av gymnasieelever.
Dessutom är det här är en av de mest sevärda musikalerna, med mycket humor i en skruvad historia om framgångens pris. Hoppas bara att Viktor Rydberg-eleverna slipper offra lika mycket blod för sina framgångar. Jag är övertygad om att de snart tar plats i professionella uppsättningar.