Lena, du kommer ut med Återblick, vad är det för bok?
– Man kan kalla den en tvåstegsraket. Det började med att jag plötsligt kom att tänka på den där kassen, kassen med alla fotografierna. Jag hade inte sett den på ett antal år, och undrade om den verkligen kunde vara borttappad. Kassen innehöll mina bästa foton från min privata besatta fotoperiod, som varade från mitten av 70-talet till början av 90-talet. Det var foton som jag tagit på olika ställen i världen, spenderat många timmar med att kopiera, och sedan stoppat ner i den där kassen, och släpat med mig till de olika ställen i världen där jag levt. Efter ett antal timmar av letande hittar jag till slut kassen, längst ner i en hög. Och jag går upp med den till mitt förlag, Prisma/Norstedts. De nappar direkt på bilderna. Men de ber mig att också skriva lite korta texter. Så jag går hem och jag skriver, och jag skriver, och jag skriver. Så att pennan glöder. Om den tiden, och de platserna där fotona togs, om vad som hände mig, minnen, funderingar. Och boken växer och växer. Det blev till slut en märklig hybrid, där texterna spelar en minst lika viktig roll som fotona. Jag är riktigt stolt!
Vem tycker du ska läsa boken?
– Alla! Där finns kapitel om hur jag tror mig bli bortrövad av en hinduisk sekt, om hur jag nästan blåser av ett stup vid Döda havet, och om mina helt osannolika strapatser när jag försöker hitta en gayklubb i Bombay bakom Hotel Taj Mahal, vilket ju nästan känns spöklikt.
Galet! Finns det något mer gayrelaterat material i boken?
– Kapitlet därefter, när jag bor hemma hos två lesbiska kvinnor i Bombay, varav den ena är agent för filmstjärnor i Bollywood, och kör runt till filminspelningar med mig på bönpallen. Läs!
Boken tar oss bland annat tillbaka till Jerusalem, finns det något politiskt budskap i den?
– Den tar oss med till Jerusalem, till Kairo, till Addis Abeba, till Bombay, och till en massa andra ställen. Det finns inga politiska budskap, men enstaka politiska funderingar.
Området som du skriver om är högst aktuellt idag, hur känner du inför de pågående striderna mellan Israel och Palestina?
– Att det är sorgligt. Och att jag fåfängt hoppas att de blir de sista.
Uppdaterad 2018-04-26