Att det är en bra grund för en komedi är väl uppenbart? Och att det blir en del bögskämt i det närmaste självklart. Exempelvis delar det manliga konstsimlaget i en filmsekvens bassäng med några övningsdykare, och en av dykarna skriker: ”Bögjävlar!”. Då får han till svar: ”Det är inte vi som simmar omkring i svart gummi!”
– Även jag har tyckt att konstsim är en otroligt fånig idrottsgren, men det gör jag inte nu längre, när jag har förstått hur jävla svårt det är, berättar Måns Herngren när QX träffar honom för att få reda på bakgrunden till denna udda, men roliga, filmsatsning.
– Konstsim var extremt manligt från början, och utfördes ofta av sjömän i flottan som uppvisningsgrej. Men istället för blomformationer gjorde man ”fyrmasten” och ”ankaret”. Först på 1930-talet kom kvinnorna in i bilden, vilket ju är ganska intressant med tanke på att vi i dag uppfattar konstsim som väldigt omanligt.
Visst är det diskriminerande att män inte får tävla i konstsim i exempelvis OS?
– Absolut! I filmen gör Jonas Inde en karaktär som är en manisk tävlingsmänniska, och som får livsluft av liknande orättfärdigheter. Jag tycker det är bra att sådana människor finns. Min bror Felix är exempelvis upprörd över att det heter ”mödravårdscentral”, och min kompis Wille Crafoord över att barnbidraget per automatik alltid går till mamman.
Hur bra är konstsimlaget i filmen, på riktigt alltså?
– De blev bra till slut, men var tvungna att träna i sex månader för att kunna göra konstsimrutinerna i filmen. Även jag själv, som fick vara stand in ibland. Men de har ju långt kvar till nivån världens bästa kvinnor, ryskorna, håller. I senaste OS fick de 99,9 poäng av 100 möjliga, så nära perfektion man kan komma. Det är nästan overkligt, kolla in dem på Youtube!
I filmen spelar Peter Gardiner en ganska homofobisk kille…
– Ja, han är orolig att folk ska tro att laget är gay. Det blir inte bättre av att de veckan innan de ska tävla i konstsims-VM blir erbjudna att uppföra programmet inför publik på Pride-festivalen. Deras husbil hamnar sedan av misstag mitt i Pride-tåget.
– Husbilen väckte rätt stor uppmärksamhet även i verkligheten när vi spelade in scenen i somras. I DN stod det något om en förvirrad turistfamilj… När vi åkte där i paraden hörde jag en kille i publiken säga till sin kompis: ”Vad är det där för bögar? Det måste vara husvagnsbögar!”. Då svarar kompisen: ”Ja, det finns verkligen alla sorter!”

Måns Herngren

Så småningom dyker det även upp en homosexuell karaktär i filmen som spelas av Ossi Niskala.
– Ja, laget hittar honom snokandes utanför träningslokalen, vilket gör dem misstänksamma. Han presenterar sig med orden: ”Så länge jag kan minnas har jag varit intresserad av synkronsim”. Han visar sig vara jätteduktig och får vara med i laget, men Peter Gardiners karaktär förmanar honom ”men inget smajlande som brudarna, vi håller inte på med det”.
Har du någon aning om hur vanligt det är att manliga konstsimmare är homosexuella i verkligheten?
– När jag förra året såg världens bästa manliga konstsimlag i Mens Cup på Forsgrenska fick jag uppfattningen att det är väldigt olika från lag till lag. Det holländska laget tror jag är ett gaygäng rakt av, men inte svenskarna, eller de tjeckiska ganska tjocka gubbarna.
På tal om det svenska laget – Stockholm konstsim herr – så har ju dess grundare och tränare Jane Magnusson skrivit filmmanuset med dig.
– Ja, det var hon som kom till mig med hela idén för tre år sedan, och jag tyckte direkt att det lät som en kanongrej. Filmen handlar inte alls om Stockholm konstsim herr, utan är bara inspirerad av dem.

QX gav filmen betyget 3
Ladda ner QX januari