Johan, vad handlar din pjäs om?
– Den handlar om en Bror och en Syster som väntar i ett främmande rum. Rummet är helt tomt. Han vill ut, står inte ut, men hon har tagit nyckeln. Samtidigt som de räds hotet utifrån, upplöses gränserna inifrån. Den ställer frågan; vilka skulle vi vilja vara, eller vilka skulle vi bli, om ingen såg på?
Var har du hämtat inspiration till pjäsen?
– Jag har blivit inspirerad av väntande och av upplösande av det vi kallar verklighet. När vi ligger i sängen om morgonen kan vi oftast räkna ut hur vår dag kommer att se ut, det mesta sker enligt en logisk ordningsföljd. Men denna logik upphör sakta att existera när vi väntar, då uppstår någonting annat, en väntandets dramaturgi – alldeles oberäknelig. Och hur skildrar man den, hur skildrar man väntande utan att publiken reser sig upp och går?
På vilket sätt är pjäsen queer?
– Den är queer för att vi i föreställningen ifrågasätter konstruktionen syskonskap. Precis som kön är syskonskap en konstruktion som är starkt präglat av vårt samhälle. Vi tillåts inte själva definiera villkoren för våra syskonrelationer, utan samhället presenterar en tydlig mall som vi ska underordna oss i. Vi ska älska varandra, kalla varandra syskon, tillbringa tid med varandra och ha speciella band. Något som är speciellt påtagligt när man är tvilling, som jag. Men den absolut starkaste normen kring syskonskap är att vi inte ska åtrå eller ha sex med varandra, en norm som även är reglerad i lag. Min föreställning handlar om hur syskonskapet kan omförhandlas när man inte har samhället som flåsar en i nacken.
”Jag vill bo någonstans där man aldrig behöver viska” visas på Scen Gavelius
Mer info QX GayMap
Biljetter bokas via hemsidan www.apaibur.se, [email protected] eller 0737-72 26 60.
De som uppger koden QX vid bokning får ett rabatterat pris.
Uppdaterad 2016-11-16