– Anna Westberg, du gör den enda rollen i dansföreställningen Karins Krig om författaren Karin Boyes sista timmar i livet. Hur gick turnépremiären i Uddevalla?
– Jättebra! Det var jättefin och entusiastisk publik. Så det känns bra.

– Vad är det för slags publik?
– Nu tror jag att Karin Boye är speciell. Hon drar lite äldre publik, såna som har en stark dragning till hennes dikter. Det är generation 55+ som läste henne i skolan. Fast när vi hade premiär i Alingsås förra året så var det mycket gymnasister, det finns ett estetiskt gymnasium där. De tyckte mycket om föreställningen. Och det vi tar upp, hennes identitet, självmordstankar…… En sorglig botten är inget man är rädd för i ungdomen, det är sånt många unga kan spegla sig i.

– Beskrivningen av föreställningen låter väldigt tragisk: ”Karins krig handlar om Karin Boyes sista timmar i livet en kall aprilnatt 1941 på ett utsiktsberg utanför Alingsås. Solot skildrar ensamheten under eken. En burk sömntabletter och en flaska vakar i tomrummet”.

– Självklart är det tragiskt. Föreställningen utgår från hennes självmord.
Det tar lång tid att frysa ihjäl. Och hade hon hittats så hade hon inte behövt dö. Men hon tänker igenom sitt liv och då kommer många ljusa minnen upp. 1932 var hon i Berlin ett år för att gå i psykoanalys. Man har trott att det handlade om homosexualiteten, att hon hade svårt att acceptera sin läggning.
Men det blev tvärtom när gaykulturen var så levande i Berlin. Så hon gick i analys på dagarna och hittade spännande damklubbar på nätterna, raggade helt enkelt. Minnet av detta finns med i föreställningen, med kabarémusik.

Sen var dans viktigt för många kvinnor, för kvinnofrigörelse då, med Isadora Duncan på världsturné, med Mary Wigman. Det var inte behagfullt. Karin Boye sa en gång att hennes personliga ideal var den intelligenta danskonstnärinnan. Och hon var ljus, intelligent och fylld av liv. Sen tycker jag det är så intressant att hon levde med en kvinna, att hon såg det som ett äktenskap. Men hon var inte på någon barrikad. Fast vad kan man kräva – på den tiden?!

Karins Krig av Gunilla Witt och Anna Westberg på turné:

24 nov 19.00
Linköping, Sagateatern

28 nov 19.00
Umeå, NorrlandsOperan

2 dec 19.30
Malmö, Dansstationen/Palladium

3 dec 19.30
Malmö,Dansstationen/Palladium