Bakom uppsättningen står teatergruppen Quilt med Staffan Berg i spetsen. Han fick, efter att ha satt upp en annan pjäs med hiv/aids-tema, önskemål från olika lärare om att sätta upp en pjäs som bara handlade om kärlek. Beautiful Thing blev det naturliga valet då han älskat filmen sedan den kom 1996. Staffan bearbetade pjäsen utifrån filmen och gjorde om den lite. I den här versionen är en av killarna invandrare och förutom kärleken mellan killarna så behandlas även hedersvåldsproblematiken.
– Det var tvunget att omforma pjäsen för att den skulle kännas ”Stockholm 2008”, säger Staffan Berg. Och den utspelar sig ju i förorten i filmen där många invandrare bor, så blev det naturligt att Steve blev Samir.
Rasmus Luthander, som spelar Jonne, och Amir Mardassi, som spelar Samir, har inte sett filmen, och hade inte ens hört talas om den. Men de tyckte projektet lät intressant när dom sökte rollerna i somras. Att det var två bögroller som utannonserades var inget som de tjugoåriga grabbarna brydde sig om.
– Okej, det kanske var lite obekvämt inledningsvis men det blev snabbt bara väldigt naturligt med Rasmus, berättar Samir.
– Ja, det blev det så självklart, fortsätter Rasmus. Jag gillar Amir och tycker han är en väldigt bra kille, det var lätt att hitta känslorna för Amir som krävs för min roll. Kärleken har ju de flesta upplevt och den är för mig något allomfattande och könlöst. Det spelar ingen roll om det är mellan två män eller en man och en kvinna.
Var det något som överraskade er med att spela två killar som gillar varandra?
– Jag hade inte tänkt så mycket på homosexuell kärlek, men tack vare den här uppsättningen så har jag fått upp ögonen för homosexualitet på annat sätt, berättar Amir. Jag tycker snarare att det är konstigt att folk har något emot det.
Tror ni att pjäsen kan förändra något i synen på homosexualitet för dem som ser den?
– Min och Kickis (dramapedagog, och Sandra i pjäsen) ambition har varit att lärarna ska följa upp pjäsen med samtal kring homosexualitet, acceptans och kanske lite hedervåldsproblematik, menar Staffan. Rasmus fortsätter:
– Jag är teatertroende. Jag tror att teatern är bra för att skapa en fiktiv verklighet där publiken snärjs in och börjar engagera sig. Gör vi pjäsen på ett bra sätt så kommer vi att kunna skapa förståelse och få publiken att tänka till.
– Om fem personer går därifrån med en förändrad bild av homosexualitet så är jag nöjd, fastslår Amir.
Känner ni igen er på något sätt i era roller?
– Ja, pjäsen känns väldigt nutida, Stockholm, Sverige, 2008 och är greppbar, säger Rasmus. Och att reflektera över vem man är kommer alltid att vara aktuellt för ungdomar. Alla har haft dom funderingarna.
– Ja, och jag kan absolut relatera till historien eftersom jag dejtade en tjej från ett arabiskt land som inte fick träffa killar för sin pappa, berättar Amir. Samir och Jonne träffas i smyg för att inte familjerna ska då veta, och det fick vi också göra.
Beautiful Thing nämns av många som en gayfilmsfavorit, har ni någon homofilm som ni gillar extra mycket?
– När jag i somras upptäckte hur bra ensemblem funkade ihop så blev jag väldigt entusiastisk och började kolla om det skulle gå att göra någonting av den brittiska filmen Priest. Men den kändes för inaktuell i Sverige idag, och skulle inte gå att göra på ett trovärdigt sätt.
– Jag har bara sett början på Brokeback Mountain, men jag lovar att se hela längre fram…säger Amir och skrattar skamset.
– Jag tyckte väldigt mycket om Brokeback Mountain, det var en väldigt vacker kärlekshistoria som berörde, säger Rasmus.
Så, om man gillade filmen Beautiful Thing, kommer man att gilla pjäsen?
– Ja, absolut. Den har samma jargong som den brittiska förlagan, hårt men kärleksfullt. Och det är ju samma grundhistoria: En bra berättelse om den första spirande kärleken. Den kan alla känna igen sig i, avslutar Staffan.
Eskilstuna: Beautiful Thing i QX GayMap
Stockholm: Beautiful Thing i QX GayMap
Uppdaterad 2021-04-16