Filmen handlar om hur vänskapen mellan den homosexuelle Daniel och den heterosexuelle Alex (spelade av Mattias Brunn och Johan Friberg) sätts på prov under en middag med mycket alkohol. Under vinets och konjakens påverkan tvingas de att ta ställning till sin vänskap och den underliggande och outtalade sexuella spänning som finns mellan dem.

Filmen är gjord och regisserad av Andrea Östlund, som under 2008 också gjort den uppmärksammade novellfilmen MAJKEN (belönad med publikens pris vid Göteborg film festival). Scen 3: Daniel och Alex är kort, bara 12 minuter lång, men handlingen förs effektivt framåt, via tysta, tryckande pauser mellan varje scen. Den bitvis skakiga och närgånga kameran skapar en tryckande och ibland obekväm intimitet, som ger filmen en dokumentär trovärdighet. En trovärdighet som också kan bero på att Andrea Östlund använt sig av en särskild gestaltningsmetod vid skapandet av filmen, som går ut på att skådespelarna aldrig spelar utan befinner sig i en scen och agerar efter de situationer och känslor som uppstår. Användandet av denna Marcus Groths gestaltningsmetod gjorde också att skådespelarna gick längre än hon väntat sig…


Filmen Scen 3: Daniel och Alex går gratis lördag till söndag kl.18 på biograf Zita i Stockholm, och visas på ytterligare nio platser i Sverige mellan 7 – 13 november: Göteborg (Hagabion), Malmö (Panora), Lund (Kino), Västerås (Elektra), Umeå (Folkets Bio), Uppsala (Fyrisbiografen), Söderåker (Folkets Hus), Mörrum (Bio Laxen), Norrköping (Harlekinen).
(För aktuella speltider och datum, se respektive biografs hemsida.)