På söndag handlar det om Selma Lagerlöf. Lisbeth Stenberg, som är vår främsta Lagerlöf-kännare, introducerar besökarna till passionernas Selma. Hur kommer det sig att dagens bild av Lagerlöf är en rultig sagotant – när hennes texter vibrerar av köttets lustar och hennes eget liv ingalunda saknade vare sig kärlek eller utmaningar? 2009 utkommer Lisbeth Stenbergs Lagerlöfbok, I kärlekens namn.
Varför startar ni en sådan här salong?
– Det behövs rum för samtal om litteratur. Många tycker om att tala om böcker – men det är alldeles för sällan det ges tillfälla att träffa nya och gamla vänner som delar det intresset. Vår förhoppning är att Normal salong ska bli en opretentiös mötesplats för folk som älskar litteratur.
Hur ser programmet ut för resten av hösten?
Sist ut i år är Tiina Rosenberg som har temat Bögarnas Zarah. Den 7 december talar hon om divan, myten och gayikonen Zarah Leander. Tiina har skrivit en bok om henne, och den kommer också ut efter årsskiftet.
När jag hör ordet salong tänker jag genast på förra sekelskiftet och Oscar Wilde och Gertrude Stein. Är det någon särskild dresscode man ska följa när man går på salong?
– För oss förläggare blir det kråsskjortan på! I övrigt är tanken att det är atmosfären som räknas. Uppklätt uppskattas, men är inte obligatoriskt på något sätt. Tanken är att man ska kunna slinka förbi på en Normal salong en söndagseftermiddag utan att behöva planera, men samtidigt önskar vi att det kan fungera som ett rum även för alla som tycker det är kul att klä upp sig.
Uppdaterad 2019-09-01