Ola Salo som själv har gjort nyöversättningen lade tonen, och delvis handlingen, i dagens ungdomsspråk, vilket uppskattades till fullo av premiärpubliken vars applåder aldrig höll på att ta slut!
Inför publiken yttrade Ola: ”Ta in publiken, jag är redo att blöda…” och blödde gjorde han. Jesus presenterades som en känslosam och fin kille och det uppseendeväckande var att nu presenterades Judas som en kompis och kärleksfull vän, inte alls som en elak skummis som vi har fått itutat i oss sedan barnsben, eller varför inte sedan tvåtusen år tillbaka!
Jesus Christ Superstar blev en sensation när den först kom 1971. Handlingen skildrar de sista sju dagarna i Jesus liv, från intåget i Jerusalem till korsfästelsen. Folket hyllar Jesus som en superstar, men bryr sig lite om vad han har att säga, överheten ser honom som ett hot deras makt. Jonas Gardells ännu inte utgivna bok om Jesus hade Ola fått ett förlagsex av och deras filosofi stämmer väl överens, QX kan bara konstatera: Se föreställningen! Det vill säga om du kan få tag på en biljett… av 70 000 biljetter är alla slutsålda, men förklarar Catarina Ek, som är operans presschef; det blir alltid ett och annan återbud!

Jesus Christ Superstar i QX GayMap



PREMIÄRMINGEL NICLAS BRORSSON