Tillhör du de som är sugna på en Gösta Adrian-Nilsson? Har du dessutom några hundra tusen över? Slå då till nu!
På Bukowskis kan du nu i helgen och fram till auktionen se GANs ”L’Escalier/Trappan” från 1923. En liten tavla på 33×22 cm med proveniens från Gösta Nystroem. Tavlan som ställts ut på Liljevalchs retrospektiva utställning 1958 visar en man i ett trapphus som taget ur Fritz Langs film ”Dr Caligari’s cabinet” med trappor som leder åt alla håll. Till skillnad från den svartvita filmen är det här målat i skrapa röda och blå färger. För de som uppskattar GANs sensuella och kraftfulla män finns såväl hockeyspelare, rugbyspelare och matadorer som tema i tre av Bukowskis tavlor.
Här står ”Marin fantasi” från 1921 ut lite extra. Sjömännen gör honnör när deras båt med fulla segel glider fram övre havet. Tavlan var en bröllopsgåva till Gösta Nystroem och hans maka Gladys Heyman.
Den absolut finaste GAN finns dock hos Auktionsverket. Hans ”Vit cirkel – Horisontal” från 1930 är ett verk i hans ”gudomliga geometri”-anda inspirerad av Art Concret där föreställande konst avvisades och istället ville man visa att konst är i sig själv. ”Vit cirkel – Horisontal” är en av fem plangeometriska målningar som visade under Stockholmsutställningen 1930. Långt från hans sjömansbilder måhända, men vilken känsla! Likt Trappan startar utropet för detta verk, 29,5 x 49,5 cm på 500 000 kronor.
En riktigt fin GAN på något lägre utrop, 100 000, är ”Soldatens rörelse i atmosfären” från mitten av 1910-talet. Den lilla målningen, får vi veta, var ett sätt för GAN att betala sin städerska i Lund och den har sedan använts för att betala nuvarande ägaren för barnpassning. En bra ersättning kan man nog konstatera! 18×38 cm, akvarell och blyerts på papper.
”Tjurfäktarnas gata” är en olja på duk 81 x 65 cm där matadoren står med sitt svärd höjt i en minst sagt erotisk position. Mörka gränder, svarta fåglar och en tjur som bevakar sina banemän. 300 000 startar utropet på här.
På Auktionsverket finns en mäktig tavla av norske samtidskonstnären Bjarne Melgaard. Proveniens från Galleri Lars Bohman, hans gallerist i Stockholm. Melgaards konst har provocerat så till den grad att ett av hans videoverk som ansågs sexualiserande av barn plockades bort från Moderna Museet, visar här snarare en mer humoristisk bild av sex (?). ”Artist up somebodys ass” är förklaringen till varför ett huvud sugits in i en annan mans bak! Ser man närmare pekar Melgaard i sin speciella stil där bild och text kompletterar varandra ut droppar från den rinnande färgen och skriver ”tears”. Utrop 250 000. Ett tips är att kika in hos Galleri Lars Bohman för att se fler av hans arbeten i större och mindre format.
På Bukowskis finns ett fint fotografi av Diane Arbus: ”A young man in curlers at home on West 20th Street, N.Y.C. 1966” med proveniens från stockholmska fotogalleriet Camera obscura. En skön dragqueen på väg att anta en kvinnas skepnad och med en uppsyn som säger allt. Utropet 600 000 säger något om hur stark Diane Arbus var som fotograf och samtidstecknare av New Yorks mångskiftande samhälle på 50- och 60-talen. Här finns även Robert Maphlethorpes porträtt av Amanda Lear från 1976 och Rubert Jansen Smiths Andy Warhol-aktiga bild av Greta Garbo.
På Bukowskis hittar man David Hockeys ”An evening at Christophers” daterad 1982. Ett fotokollage från en bjudning hos Christopher Isherwood. Några litografier av Hockney finns även för den som vill hålla lite i pengarna nu i finansiella kristider.
Andy Warhol finns med ”Efter Joseph Beuys” och en radda av sina färglagda litografier till höga utropspriser liksom Nat Finkelsteins bild av Warhol, silkscreen på duk från 1994.
På Bukowskis bjuds även en litografi av Francis Bacon ut, ”Portrait of John Edwards” med ett utrop på 40 000.
När nu Dansmuséet har utställning om Rolf de Maré och släppt Erik Näslunds stora bok om den svenske mecenaten, kan det vara passande att komplettera med Nils von Dardels porträtt ”I loggian på Hilderborg”, där Maré sitter bakåtlutad, avslappnad och verkar ha en skön tillvaro på verandan en strålande vår eller sommardag i Skåne. Utropet är på 500 – 700 000 kronor.
Hos bägge auktionshusen finns några verk av queer-konstnären Kjartan Slettemark, bland annat hans Nixon-bilder.
Visningarna på Auktionsverket och Bukowskis startade på fredagen och pågår till 27:e respektive 26 oktober. Auktionerna sker på auktionsverket 29-31 oktober och på Bukowskis 28-31 oktober.
I dessa auktionstider passar jag på att tipsa om Lauritz.com som just nu har två verk av den svenske konstnären Owe Zerge verskam i Skåne samtida med GAN. Han var kanske mest känd för sina blommotiv, men levererade även en stor mängd kvalitativa och starkt erotiska fotoliknande bilder av män. Några av bilderna på unga pojkar är onekligen något svårt att förhålla sig till idag, men hans ”nakenstudie av yngling” från 1929 är både oerhört välgjord och väldigt erotiskt kittlande. Utropet ligger på 40 000 för blyertsteckningen som är i formatet 83×47,5 cm. Ser man hur Zerges nakenbilder gått tidigare är det troligt att auktionen som avslutas den 24 oktober når upp i den nivån. Rekord på Lauritz är en målning av en naken yngling är 150 000 kornor. Ett verk som en konsthandlare kallat osäljbart och uppmanat ägaren att slänga. Lauritz.com fick totalt 200 verk från en privatsamlingen och med största sannolikhet kommer flera verk återfinnas på auktioner framöver. Strålande teknik om än inte det mest konstnärligt högstående.
Uppdaterad 2022-10-29