På fredag kommer gästspelet Cactus Bar till Dansens Hus i Stockholm. Bakom föreställningen står Stephanie Thiersch, som inspirerades av en bok om nutidens sexualitet.
– Den hävdade att vi är så upptagna med att visa vår sexualitet offentligt, att vi tröttnar på verkliga förhållanden med andra människor. Det kändes fruktansvärt!
Tillsammans med danskompaniet Mouvoir har Stephanie Thiersch arbetat fram föreställningen. De har improviserat och utnyttjat sina olika bakgrunder och utseenden. De har också pratat med många andra om deras sexualitet och syn på sex, för att verkligen förstå vad sex och relationer betyder i dag.
Är det lika spännande att se någon dansa naken i dag som förr? Är det exhibitionism som får oss att klä oss utmanande, att gå i parader eller lägga ut filmer på nätet?
– Men föreställningen är aldrig dömande! betonar Stephanie Thiersch. I stället visar den flera sidor av relationer. Från de sorgligaste, att vara den som blivit över, till all glädje och livfullhet som finns.
Ensemblen är medvetet blandad, deras olika uttryck ska spegla alla sorters relationer. Heterogen är ett favorituttryck under intervjun.
Om budskapet i Cactus Bar säger Stephanie Thiersch att hon skräms av att folk hellre visar upp sina kroppar än söker levande relationer. Hon tillägger med ett skratt att hon är för gammal för att vara en del av den utvecklingen.
Stephanie Thiersch är dansare, filmare och har med Mouvoir skapat dansteaterverk sedan 1999.
Hennes formspråk beskrivs som filmiskt och en del jämför hennes föreställningar med David Lynchfilmer.
– Jag hoppas publiken får roligt och blir underhållen, men att man börjar tänka när man går hem, säger Stephanie Thiersch. Själv är hon nyfiken på sitt första besök i Sverige.



”Cactus Bar” i QX GayMap