– Hur blir man smittad? Och du ska ha klart för dig en sak! Jag är inte bög!
Det hettar till mellan de två männen på scenen. Den ene är läkare, den andre en militär som aggressiv och uppvarvad kommit in till läkaren utanför mottagningstid. Läkaren, som spelas av Håkon Svenson, försöker få honom att beställa tid och återkomma, men mannen vägrar. Militären, spelad av Bo Jonsson, börjar slänga ur sig ilskna frågor och påståenden om hiv-smitta.
Varken läkaren eller publiken begriper först varför militären är där. Har han smittats i utlandstjänst eller här hemma? Är han smygbög som fått det från en annan kille? Är han missbrukare och har delat spruta med någon?
Så småningom förstår man mannens förtvivlan och då har publiken också fått se en berättelse om aids och hiv på två tidsplan. Det är dels 1980-talets panik och döende som inte gick att hejda. Dels är det dagens situation med bromsmediciner men också stor okunskap och slarv med kondomer. Och det är i nutidsscenerna man kan ge information om hiv på ett levande vis, menar skådespelarna.
Före premiär har Håkon Svenson och Bo Jonsson testat pjäsen på gymnasister i Malmö.
– De är födda i början av 90-talet. För dem är det som hände på 80-talet ren historia och de tror att om man blir smittad så är det bara att ta bromsmediciner så blir man frisk. Tänker de på aids, så är det bland utmärglade barn i Afrika, säger Bo Jonsson, som liksom kollegan Håkon Svenson minns homo- och bisexuella vänner inom teatern som före bromsmedicinerna dog i aids eller tog sitt liv. Bägge skådespelarna är i 50-årsåldern. Men det har inte varit något problem i kontakten med publiken, berättar Bo. De har fått full uppmärksamhet under de 40 minuter pjäsen tar.
– Kanske är det till och med en fördel att vi inte är purunga. I alla fall orkade eleverna med att lyssna på oss. Budskapet är egentligen enkelt, att man alltid ska använda kondom. Men att se berättelsen växa fram steg för steg gör den intressant.
– Dessutom kan vi alltid improvisera och stoppa in aktuell information och färsk statistik, säger Håkon Svenson.
– Som att den där politikern i Sydafrika som sa att det räcker med rödbetor och vitlök mot aids har avgått nu!
Premiär i Ängelholm 16 oktober. Föreställningen kan bokas för grupper, till exempel skolklasser (från 13 år). [email protected]
Uppdaterad 2016-11-16