Stockholm 1975. Sex terrorister belägrar den västtyska ambassaden för att tvinga fram frigivningen av ett tjugotal fångar från den vänsterradikala Röda arméfraktionen (RAF) , i media kallad Baader-Meinhof-ligan. I Tyskland, ett land skakat av kidnappningar och attentat på offentliga personer, pågår en hysterisk antiterrorjakt som gröper ur rättsstaten. Ett år senare hittas Ulrike Meinhof hängd i sin cell i Stammheimfängelset. Var det självmord eller mord? Hur kunde Meinhof, en socialt engagerad människa och framgångsrik journalist, gå under jorden och bli en frontfigur i RAF? Teorier och spekulationer finns det gott om.
Jutta Ditfurth, stridbar och omstridd publicist, miljöaktivist, feminist och socialvetare, har under sex år letat efter nya svar. Hon har intervjuat ögonvittnen, noggrant grävt i arkiv och öppnat hittills okänt källmaterial. Hon visar nya sammanhang i Meinhofs levnadshistora, RAFs historia och Västtysklands utveckling under decennierna efter det andra världskriget. Därmed ifrågasätts den bild av Meinhof som bland andra Stefan Aust (”Sju år som förändrade Förbundsrepubliken”) och Steve Sem-Sandberg (”Theres”) har tecknat.
Anmärkningsvärt i HBT-sammanhang: Ditfurth berättar att Ulrike Meinhof hade relationer med kvinnor. Dessutom demonterar hon hennes lesbiska fostermor Renate Riemeck, tidigare uppmärksammad bland annat i feministiska media som antifascist och fredsaktivist. Ditfurth lägger fram bevis för att Riemeck var medlem i nazistpartiet och gjorde karriär under nazitiden.
Biografin ges ut i Sverige på Bonniers. Jutta Ditfurth kommer att presentera den på Bokmässan Bok & Bibliotek i Göteborg. Du träffar henne där den 25 september 2008 under mottot ”Ulrike Meinhof – en modern myt” i samtal med Per Svensson, en av översättarna till boken.
Den 12 och 13 november gästar Jutta Ditfurth Tammerfors och Helsingfors. Uppläsningarna arrangeras av Goetheinstitutet i Finland.
Uppdaterad 2021-11-20