Helena Sandström, som tigidare gjort föreställingarna ”You give gay people a bad name” och ”Kyss min plysch” gestaltar den lesbiska grottforskaren:

Vem är Dragana?
– Dragana är en person som inte känner sig hemma i det trånga utrymme som vårt samhälle ger åt alla de möjliga varianter som det finns att vara människa på. Hon är en gynekolog som brinner för sitt yrke, hon är lesbisk och älskar kvinnor och när en stark önskan att de ska kunna älska sig själva mer.

Vad rör sig i Draganas huvud?
– Fittor, fittor och fittor. Det är hennes största intresse.

Hur har du gjort research inför rollen?
– Jag har varit på Lesbiska mottagningen på SÖS och blivit undersökt. Det var mycket givande. Men jag tror faktiskt inte att all personal där är lesbisk. Men herregud, vad vet jag? Jag har ju ingen gaydar! Och vår scenograf, Josefin Hinders, har samlat ihop diverse gynekologi-instrument som vi nu undersöker hur de fungerar. Hon har även fått tag på en gynstol från 70-talet, som mest liknar ett tortyrredskap. Sen har vi varit på Sabbatsbergs gynmottagning, där vi tog pressbilderna.

Hur har ditt förhållande till gynekologer förändrats genom pjäsen?
– Dragana är en mycket ovanlig gynekolog, så jag tänker inte att hon är direkt representativ för gynekologkåren. Men efter att ha studerat alla gamla otäcka stålinstrument som Josefin kommit med till teatern, så har jag slagits av tanken att gynekologin verkligen har utvecklats i en positiv riktning. Nu används ju plast, gudskelov! Och stolarna är riktigt bekväma.

Din medspelare, Niclas Pajala, vilken karaktär gestaltar han?
– Han gestaltar också Dragana, men en annan sida av en henne. En mer sensuell, känslomässig och ambivalent sida. Jag gestaltar den kallsinniga yrkesmänniskan.

Hur kom pjäsen till?
– Det får du nog fråga Jennifer Nilsson Hager som har skrivit den. Det är en väldigt absurd, komisk, poetisk och kraftfull pjäs. Så det måste ha funnits en stark drivkraft bakom.

Utifrån pjäsen, att vara flata och gynekolog – Himmel eller Helvete?
– Dragana frågar sig det själv i pjäsen: Att ständigt se fittor framför sig, även när man blundar, är det en bonus eller en yrkesskada? Jag vet flator som har jobbat på gyn och kanske inte tycker att det är helt positivt att få en sådan klinisk blick på det kvinnliga könsorganet. Men Dragana har en mission med sitt yrkesutövande, hon vill sprida fittans evangelium, så för henne är det nog knappast ett val!

Dragana – I huvudet på en lesbisk gynekolog.
Premiär: 12 september, 19.00
Spelas därefter: Varje tisdag, onsdag och torsdag tom den 16 oktober.
Teater Scenario
Hantvergargatan 78.