.

På torsdagen hade författaren Jessika Berglund uppläsning ur sin debutroman Simtag i Bandlerrummet på Pride House. Berglund har tidigare skrivit fyra barnböcker, men denna, hennes första fullängdsroman, har i media kommit att betraktas som hennes romandebut.
Litteratursamtalet inleddes av att Berglund kort fick beskriva sin romans huvudsakliga innehåll, där hon valde att definiera boken som en kärleksroman med starka naturromantiska inslag. Själva kärlekshistorien mellan huvudpersonen Anneli och hennes bästa vän Cecilia beskrev Berglund mycket enkelt: ”Först får de varandra, sedan inte, men sedan igen”. Naturen spelar en stor roll i romanen eftersom det inte finns så många människor i Annelis liv, istället för samtal med andra individer får naturen ge uttryck för hennes sinnesstämningar och humör: ”Naturen speglar hennes tillstånd. När hon inte längre kan prata med Cecilia regnar det ute, och fåglarna har slutat att flyga.”.
Samtalet övergick efterhand i en redogörelse för Berglunds syn på sin roll som författare och skillnaden mellan att skriva barnböcker och ”vuxenlitteratur”. Samtalet löpte också in på den klassiska debatten om problematiken med osynliggörandet av barnlitteratur i media. Berglund poängterade att hon fått mer uppmärksamhet för Simtag än vad hon sammanlagt fått för hela sin tidigare litterära produktion. Hon berättade vidare att de enda som varit intresserad av att recensera hennes barnböcker var journalister på lokaltidningar som själva läste böckerna med sina barn.
Litteratursamtalet avslutades med att Berglund läste ett längre stycke ur Simtag. En stämningsfull uppläsning som skildrade en av Annelis alla nattliga simturer, där det svarta vattnet tidvis ville dränka henne då algerna virade tag om hennes fötter, tidvis älska med henne då hon låtsades att det djupa vattnet var Cecilia.