På fredag börjar fotoutställningen ”How long is now” på Publik Restaurang och Bar i varuhuset PUB i Stockholm, en utställning kring temat säkert sex. Fotografierna är tagna av RHEAD och är inspirerade av den sexnovell med vilken han i våras vann Sentry.nu’s novelltävling med. Sentry.nu är en hemsida som informerar HBT-samhället om säkert sex och tävlingen syftade till att belysa detta ämne. Första priset var en resa till Berlin. Fotografierna skildrar samtal med åtta olika män och illustrerar deras tankar kring säkrare sex.
Under utställningen som pågår mellan den 25 juli och den 8 augusti finns också möjligheten att bjuda på fotografierna som säljs till högstbjudande. Intäkterna går oavkortat till RFSL Rådgivningen i Malmö, som ett ytterligare sätt att uppmärksamma och stödja informationsspridande och rådgivning om säkert sex.

– På fredag börjar din första fotoutställning, hur känns det?
– Hur kul som helst. Det har varit otroligt mycket att fixa men jag har lärt mig massor. Och jag har verkligen fått mersmak så det blir mer porriga projekt i höst.

Utställningen utgår från den novell med vilken du vann snetry.nu’s novelltävling med? På vilket sätt knyter bilderna an till din novell?
– Från början hade jag nån tanke med att knyta an till att handlingen utspelar sig i en tvättstuga, men efter att ha börjat chatta med några killar på nätet så kände jag att jag inte ville i förväg bestämma hur bilderna skulle se ut, utan att mer utgå från deras tankar och inspireras på plats. Så det gemensamma för bilderna och novellen är temat sex och säkrare sex. I och för sig så är det en kille som står med huvet i en tvättmaskin på en bild. Lite tvättporr skadar inte.

Det var samtalet med åtta killar som inspirerade de faktiska fotona? Vilka var dessa killar och hur inspirerade de dig?
– Ja, precis. Eftersom vinsten var en resa till Berlin så ville jag helt enkelt fota killar där, för att få inspiration från en annan miljö än vad jag själv bor i. Så jag la upp en profil på Gayromeo där jag förklarade mitt projekt. Vissa skrev till mig och ville vara med och andra hittade jag. Sen bad jag dem att fundera runt säkrare sex och hur man skulle kunna visualisera det på bild. Så bollade vi olika idéer utifrån deras tankar, hur deras liv ser ut i Berlin, vilken stil jag ville ha på bilderna och hur de såg ut. En kille hade ju till exempel en fantastik tatuering på hela ryggen, som matchade hans tankar om livet väldigt bra.

Var det svårt att omsätta och omtolka dessa samtal till bilder?
– Det varierade. Mitt självporträtt handlade inte om nåt samtal, haha. Det var mest ett resultat av action kvällen innan. Med vissa hade jag redan innan kommit fram till ungefär hur bilden skulle se ut och då var det bara att köra och bilderna var tagna på 20 minuter. En kille satt jag däremot och pratade med rätt länge, kollade runt i hans lägenhet för inspiration och testade flera olika idéer innan allt klickade och bilden satt som den skulle. Det viktiga för mig hela tiden var i alla fall att deras tankar och personlighet skulle styra innehållet i bilden och att det inte skulle vara arrangerade studiobilder. Det var ju lite slumpen hur bilderna blev, beroende på var jag träffade killarna och vad det fanns tillgång till för saker där. Det var en grymt kul utmaning.

Säkert sex är alltid ett aktuellt ämne, men varför ville du uppmärksamma frågan med just en fotoutställning?
– Jag har alltid gillat att fota och velat ha en fotoutställning. Och när jag hade skickat in sexnovellen så bestämde jag, att vinner jag så ska jag göra ett fotoprojekt runt det.

”How long is now” är en ovanlig fras, var kommer den ifrån och hur sammanfattar den utställningen?
– Det stod målat med jättestora bokstäver på en fasad bakom hotellet där jag bodde. Och bara det att titeln uppkom av en slump i Berlin, passar projektet så jäkla bra eftersom jag har låtit händelser och yttre faktorer hela tiden påverka projektet. Jag tycker besökarna själva får tyda titeln men det handlar ju lite om – hur länge är nuet som det är nu?

Utställningen pågår mellan den 25 juli och den 8 augusti på Publik Restaurang och Bar, plan tre, i varuhuset PUB i Stockholm. Utställningen håller öppet under varuhusets ordinarie öppettider.

Fredriks novell på Sentry.nu