Kommer man få se någon arty homoporr?
– Haha, ja det kan man säga, det är lite naket. Bilder som har använts pornografiskt, i alla fall. Just nakenheten, fylliga kvinnor eller män som poserar, är ett av de fyra teman utställningen har. Ett annat handlar om bildkultur, och hur vissa verk har blivit symboler inom queervärlden, som till exempel Sankt Sebastian och Sapfo.
Hur kommer det sig att det blev den här utställningen?
– Det började med queervisningarna som jag hållit på Nationalmuseum i två år.
De blev succéer och det kom jättemycket folk. De teman som fanns med i visningen ville jag göra en utställning av i samband med Europride. Nu gick förslaget igenom och det är jättekul.
Hur har könsnormerna förändrats i konsten genom historien?
– I 1700-talets porträtt ser nästan alla lika ut, man hade gemensamma skönhetsideal inom aristokratin. Alla, både män och kvinnor skulle ha vita peruker, rosetter, spetsar och vackra kreationer. Under 1800-talet ändras det, och könsskillnader blir betydelsefulla. Kvinnor fick vara färgranna, men män hade grövre textilier och var återhållsamma med färg.
Varför är du intresserad av queer inom konsten?
– Jag skrev en avhandling för två år sen om nakna män, och jag har tittat på hur motiv används inom konsten på ett flexibelt sätt. Som till exempel nakna atletiska män eller avbildningar av Gustav III. På målningar har han rosa dräkt med spetsar och ser ut som en docka. Idag ser han väldigt fjollig ut i våra ögon, men samtidigt var han envåldhärskare i Sverige. Det
var sådant som jag ville gå till botten med.
Vilket är ditt favoritverk bland dem alla?
– Jag gillar bilden av Gustav Mauritz Armfelt. Han har ett stort hår och en gul tunika där man kan ana ena börstvårtan, han ser väldigt androgyn ut, men det gav social status. Sedan gillar jag tavlan med Hedvig Sofia, prinsessa av Sverige. Hon står där i jaktdräkt, med gevär och orrar i bakgrunden. Hon ser faktiskt själv ut som en orre.
Queer: begär, makt och identitet. 24 juni – 10 augusti 2008
Vernissage
Tisdag 24 juni kl 11 – 20.
Visningar
Fredag 25 juli kl 15 – svenska
Lördag 26 juli kl 15 – svenska
Söndag 27 juli kl 15 – engelska
Tisdag 29 juli kl 15 – svenska
Onsdag 30 juli kl 15 – engelska
Torsdag 31 juli kl 15 – svenska
Fredag 1 augusti kl 15 – engelska
Under Europride håller även Patrik Steorn ett föredrag om ”Könsöverskridandets konst. Androgynitet och skapande genom historien” Tisdag 29 juli kl. 18, Nationalmuseums hörsal. Fri entré.
Läs även om museiprojektet §1 som öppnar på onsdag Museer ställer ut hbt-historia
Uppdaterad 2016-11-16