Övervintraren utspelas liksom de flesta av Josefssons deckare i Skåne, nu i Båstad och studentupprorets Lund. Willy Josefsson skriver om demonstrationerna mot att den dåvarande rasåtskillnadens Rhodesia – idag Zimbabwe – skulle delta i Davis Cup i Båstad 1968. En ung man hittas samtidigt misshandlad till döds på en toalett i närheten. I boken får Josefssons ständige polis Martin Olsson dyka ner i sitt eget förflutna som dold polisagent i det röda Lund när texten knyter ihop dåtidens politiska skeende med dagens. Och det är homotemat som är nyckeln till bokens mordhistoria när den dåtida småstadens homosexuella utanförskap skildras.
”Mannen log ett sorgset leende.
– Det var så på den tiden, det var före pridefestivalerna. Det vi höll på med var något… skamligt. Det var många som ville vara anonyma.”
– Hur fick du idén att väva ihop händelserna 1968 med ett homotema?
– Boken är en tidsskildring i backspegeln och en av de stora skillnaderna mellan då och nu är hur det var då att vara homosexuell. Åren kring -68 var en väldigt sexuell tid. Men det var heterosexuellt. Under den tid jag skriver om hade den sexuella revolutionen i Sverige inte nått så långt som till homosexuella. Jag hade en god vän som var homosexuell och många gånger tyckte jag att han levde väldigt farligt.
– Hur levde han farligt?
– Jag kanske är lätt att oroa, men jag tyckte att det både fanns ett tryck utifrån på honom, ett förtryck. Och att mötesplatserna han var förvisad till var farliga.
– I berättelsen ges också en hemsk bild av vilka följder det kunde få om man känner sig tvungen att dölja sin homo- eller bisexualitet.
– Ja, hos en av personerna i boken finns också ett tryck inifrån. Han har ett kluvet förhållande till sin sexualitet och det går illa.
– Och du låter honom senare bli högt uppsatt jurist, polischef – och rabiat homofob kristdemokrat.
– Ja, han låser in sig för gott.
– Du låter också en kvinnlig heterosexuell student läxa upp polisen 1968 när han inte ser möjliga homofoba kopplingar vid ett mord. Men var man så medveten om såna tankegångar redan då?
– Jodå, hon är nog en rätt bra representant för sin tid. Glöm inte att hon studerade psykologi!
– Beskrivningarna av en del andra tidigare sextioåttor som de är idag är däremot rejält elaka.
– Tja, det fanns en riktig anarkist i Lund på den tiden, med alla attribut, vi kan kalla honom Bosse. Och en gång blev jag inbjuden till Rotary för att tala om mina böcker. Och en höjdare inom Rotary visar sig vara just denne Bosse! Så jag hade kunnat vara ännu elakare…
– Men vad har du för syn på perioden kring -68 idag?
– Att vi var väldigt oskuldsfulla revolutionärer som trodde på rättvisa och att -68 hade en genomgripande betydelse i samhället. Men i bakgrunden fanns riktigt otäcka skuggor. Jag vet inte om du såg det, men Andreas Baader skymtar förbi i boken. Kanske var han i Lund.
– Och vad säger din gamla bögpolare om boken? Har ni fortfarande kontakt?
– Nej, det har vi tyvärr inte.
Willy Josefsson: Övervintraren (Wahlström & Widstrand 2007).
Även i deckaren Vila i Vatten (Bra Böcker 1998) finns ett homotema.
Uppdaterad 2016-11-16