Hej Bitte, Varför behövs HallonTV?
– Vi vill med Hallon TV starta ett alternativ till heteronormativ, sexistisk mainstreammedia. Programmen ska fungera som ett forum och en arena för queer och HBT-aktivister. Genom Hallongrottan kommer jag i kontakt med jättemycket aktivister både i Sverige och internationellt som inte känner till varandra. Jag tror att politiska och subkulturella rörelser tjänar på att konsumera varandras kultur och förhoppningsvis leder det till inspirerade utbyten.

Vad får vi se i HallonTV?
– I första programmet kommer ni bland annat få se en experimentell såpa som heter päronsoppa och utspelar sig i päronområdet i Tensta, ett reportage om HBT-personer i Japan, en musikvideo, en animerad film och dagens visa. Framöver hoppas jag att vi ska kunna erbjuda en hel del specialeffekter också. Jag har själv hållit på med analoga specialeffekter till zombiefilmer och en av HallonTV-medarbetarna gör digitala specialeffekter. Vi hoppas på mycket explosioner och slime hela tiden. Även i seriösa journalistiska inslag.

Hur kom du på iden?
– Min syster sa på skämt att vi borde börja sända TV på öppna kanalen och då insåg jag att det faktiskt var en jätterolig idé.

Varför just öppna kanalen?
– När jag zappar fastnar jag ofta för just den kanalen. I mainstreammedierna är allt så idealiserat och perfekt. Öppna kanalen är på ett sätt som värsta freakshowen men samtidigt mer representativt för hur folk egentligen är. Mest är det i och för sig kristna extremister som sänder där och även en massa etniska och nationella minoritetsgrupper. Men jag tänker att vi kommer att passa in bra bland dem. Vi hade kunnat lägga allt på Internet istället men jag känner att världen redan är så internetfixerad. Är man inte haj på Internet så exkluderas man från en hel del. Vi hoppas också att nå nya målgrupper med att sända på öppna kanalen. Folk som av olika själ kanske inte skulle komma på Hallongrottans evenemang. Vi kommer att ha som stående inslag i programmet att sända glimtar från hallongrottans programpunkter.

Är HallonTV barnförbjudet?
– I motsats till mycket annat jag gjort så är det tänkt att programmen ska vara helt familjevänliga. De kommer alltså inte att innehålla så mycket sex och sånt. Jag tycker inte att det passar i den kontexten som det visas i på öppna kanalen. Det finns inget självändamål att tvinga folk att se till exempel lesbiskt sex eller hur man använder en strap on, det ska man kunna välja själv. Det är inte så att jag bara har hållit på med porr innan men jag har gjort en massa buskisserier och sånt som varit ganska sexuella. Jag frågade faktiskt öppna kanalen om de hade något krav på att vi inte fick ha med nakenhet eller snuskiga skämt och så. Me de skrattade bara och verkade tycka att det var roligt.

Vem får vara med i Hallon TV?
– Alla! Men jag hoppas extra på att få bidrag från folk som vanligtvis inte syns så mycket i medier – töntar, amatörer, lantisar och oetablerade. Det ligger en Do It Yourself-tanke i grunden om att alla har potential att vara mer kreativa än vad de kanske tror. Vi har därför försökt att lägga nivån ganska låg i första programmet för att vara inbjudande. Om man ser något som är lite halvtaskigt gjort så tänker man att man kan göra det bättre själv. Jag har även aktivt valt att ha med okända ansikten så att folk inte ska känna att de måste ha varit med i en massa andra sammanhang för att våga lämna in bidrag. Det finns inget direkt krav på teknisk kvalité, relevansen är egentligen viktigast. Att det har anknytning till feminism och HBT frågor. All info om hur man kan medverka finns på hallongrottans hemsida (hallongrottan.com).

Öppna kanalen är ju en lokal TV-station, betyder det att allt kommer handla om Stockholm?

– Nej, dels har vi rätt så mycket internationella inslag, sen så försöker jag prata om Hallon TV med folk som jag träffar när jag reser runt i landet. Till exempel ska programmen även sändas i öppna kanalen i Göteborg och de vill ju inte bara se saker som händer i Stockholm. Jag tror också att det är nyttigt för stockholmsqueers att få en inblick i vad som händer i resten av landet och världen.

Vad är det som är så hett med TV?
– TV räknas på ett sätt som en spegelbild av världen och något som de flesta har erfarenhet av, därför tror jag att det kan stärka HBT personers självbild om även deras verklighet visas där. All sorts kultur är egentligen en beskrivning av erfarenheter och det finns alltid en möjlighet för folk att identifiera sig med upphovsmakaren. Speciellt när det gäller humor. Jag tror till exempel att det är lättare att förstå varandras olikheter och likheter genom att se en sketch än om man läser en avhandling. Det är mer tillgängligt. Kulturen är ett av de starkaste medlen som använts för att hjärntvätta oss in i heteronormen. Titta bara på Hollywood som indoktrinerat oss och resten av världen in i the American way of life.

Var kommer man att kunna se programmen förutom på öppna kanalen?
– Allt kommer att laddas upp på nätet och vara länkat från hemsidan. Vi har också pratat om att göra programmen som podcast så att man kan prenumerera på dem. Kanske kommer det även säsongsboxar på DVD, haha, för 10 kronor.

Hur ofta kommer det nya program?
– Två gånger i månaden är det tänkt. Det kan bli hetsigt men vi ska försöka.



Hallongrottan i QX GayMap

HallonTV sänds i Öppna kanalen i Stockholm torsdagar kl 23.30 och tisdagar 19.00.
Premiär torsdag 22/5 kl 23.30