Hbtq-filmen Kiki har efterlängtad Sverigepremiär

I Kiki får vi följa en hbtq-subkultur som bildats av rasifierade queerungdomar i New York. Inom Kiki-scenen har de skapat sin egen fristad från omvärldens hårda hållning långt bort från homofobin, transfobin och rasismen. Bakom filmen ligger den svenska filmskaparen Sara Jordenö tillsammans med Twiggy som är medförfattare och en av huvudpersonerna.
– Jag lärde mig om ballroom-scenen på 90-talet när jag läste queerteori och visst inte att den fortfarande existerade. Sen träffade jag Twiggy som bjöd in mig och förklarade om den nya generation som Kiki-scenen är, och frågade om jag ville göra ett projekt med dem. Jag blev helt uppslukad av den världen och ville göra en så fin film jag bara kunde om de här fantastiska människorna, säger Sara till QX.

Att Jordenö blev uppslukad av Kiki-scenen var minst sagt tur då filmen tog hela fyra år att spela in.
– För mig är det här en väldigt intim film. Den försöker inte bara titta på ett intressant fenomen inom hbtq-communityt utan det är också sju personporträtt, alla har olika roller och är en del av scenen. Den handlar om att växa upp, en av personerna vara bara femton år när vi började filma.

Sara som själv är lesbisk flyttade till USA när hon var 25 år och har erfarenhet från flera olika subkulturer inom hbtq-världen.
– I USA är det ganska segregerat och det finns det många olika hbtq-communities. Jag känner mig väldigt hemma i Kiki-scenen. Jag gillar musiken, diskussionerna och det kreativa uttrycket. De tar hand om varandra och de har förstått att man måste prata för att komma framåt i livet. Den här filmen är som en kärleksförklaring till scenen, säger Sara.

Ungdomarna som lever inom ballroom-scenen är en utsatt grupp med hög hemlöshet, många är också hiv-positiva och kommer från låginkomstområden.
– Jag hoppas att filmen kommer uppmuntra till diskussion. Hbtq-communityt borde prata mer om klass och rasism, vi är inte befriade från det.

På frågan om vem som borde se filmen så bör alla känna sig träffade.
– Oavsett vem du är eller vilken bakgrund du har så kommer du beröras och bli glad av den här filmen. Du kommer garanterat inte vara likgiltig inför den eller människorna i den. Den talar om hbtq-personers kamp och det borde hela världen lyssna till, säger Sara.