Men orden gillar hon inte riktigt. ”… jag korrigerade inte mitt kön, utan jag fick en kropp som passade till mitt kön”, säger hon i DN-intervjun.
I boken får vi följa henne i fyra olika ”upplagor”. Som La, som Lina, som Marjatta och som jag. Nedslag under olika år – från 1975 till i fjol. Men det finns ett hopp de senaste tio åren där det både genom boken och QX-intervjun framgår att saker och ting hänt (giftermål, adoption av två barn, skilsmässa).

Nå, det blir en färd genom livet. Känslan av att vara någon annan hemma i Köpingstrakten. Det jävliga första gymnasieåret. Tokplugget till jurist (Lina är dyslektiker). Könskorrigeringen – både den långa processen och den nu avskaffade tvångssteriliseringen. Språkstudier i Spanien, Frankrike och Tyskland (hon behärskar alla de stora europeiska språken). EU-jobb i Luxemburg. Irland. Relationer. Arbetsplatser.

Men självklart mycket om det som redan före boken gjorde Lina Axelsson Kihlblom till kändis: de tre rektorsåren på Ronnaskolan i Södertälje. En skola hon lyfte och ett arbete skildrat i UR:s tv-serie Rektorerna. Det var då hon blev ”Superrektorn”. I boken får såväl skolchefer som skolpolitiker i kommunen ta emot välriktade sparkar. Också de båda lärarfacken får på huden.
Idag är hon själv skolchef, i Haninge.
Kommer du tycka om mig nu? är mycket läsvärd. Redan har den gått i nytryck. Den har chans att bli en svensk trans-komma-ut-klassiker.



Läs även:

”Jag är det nya normala”

”I varje möte var jag rädd för att bli avslöjad”



Lina Axelsson Kihlblom i Ronnaskolan i Södertälje. Bilden tagen i samband med en regeringsrapport 2014 om att pojkar har i snitt sämre betyg än flickor. Nu släpper hon boken om sitt liv.

Kommer du tycka om mig nu? – en berättelse om identitet. Gothia fortbildning, 2015.