Fagersta är en av Mellansveriges alla orter som växt fram kring ett dominerande bruk. Här heter verksamheten Fagersta bruk och anorna är från 1400-talet och idag är det en betydande stålindustri.
Om att vara homosexuella burksorterna i Västmanland har det skrivits om i boken ”En homosexuell arbetares memoarer”. Eric Thorsell var pionjär inom den svenska homo-rörelsen utan att själva egentligen komma ut förrän på äldre dar. Han växte upp i Surahammar söder om Fagersta där bruket med anor från 1500-talet även det bär ortens namn.
Och från Fagersta kommer författaren och journalisten Mats Strandberg som innan han slog igenom internationellt med Cirkeln där de unga häxorna väger upp ”i en deppig liten bruksort på utdöende som heter Engelsfors.”
I måndags var det den 30-årige konstnären Shaun Walls som med en konst och skulptur-utställning med namnet ”En bruksbögs bekännelser” ger sitt bidrag till berättelsen om homosexuellt liv i en bruksort.
– Vem är du Shaun?
– Jag föddes i Wolverhampton i England men flyttade till Fagersta vid 6 års ålder med min mor och syskon. Jag har flyttat härifrån några gånger men ändå bott här i över 20 år.
– Berätta om din konstnärliga verksamhet
– Text och bild har blivit en stor del av mitt sätt att uttrycka det jag känner. När jag skapar utgår jag från något jag känner som vill uttryckas eller så tar jag bara saker som känns bra att använda och ser vart det leder mig. Det kan bli allt från presenning, färg, trä och glas till penna och papper. Jag tycker även om att återanvända material som annars skulle ha slängts.
– Genom bildterapi har jag märkt hur stor terapeutisk påverkan skapandet har på mig och att jag med hjälp av detta kan klara mig igenom perioder som känns väldigt tunga utan att behöva trycka ner eller förneka det jag går igenom. Jag möttes tidigt av känslor av sorg, ilska, utanförskap och skam och utvecklade olika dysfunktionella beteenden för att överleva. Med hjälp av bild och text har jag kunnat visa för mig själv och andra vad som pågår inuti, så både jag själv och andra kan få en chans att förstå mig bättre.
– Och nu berättar du om att växa upp som bög i Fagersta
– Min utställning ”En bruksbögs bekännelser” uttrycker den misär jag fått gå igenom för att frigöra mig. De bojor jag sattes i av familj, samhälle och vänner som mötte mig med sina fördomar och förtryck på grund av min homosexualitet. Med hjälp av material som färg, presenning, trä, krossat glas, penna och papper har jag skapat bild, skulptur och text som synliggör det jag känner inför den diskriminering jag mött.
– Vad har arbetet med utställningen inneburit för dig?
– Det har varit mitt sätt att resa mig från spillrorna som blev då jag hotades till livet eller kuvades till tystnad för min läggning. Detta är också mitt sätt att belysa den rådande ohållbarheten jag upplever i alla destruktiva mönster inom ”gayvärlden”, och mitt sätt att, som känslig människa i en hård värld, ropa efter närhet. Välkommen in i min värld!
Shaun Walls utställning visas på Fagersta bibliotek fram till den 30 maj. Över påskhelgen är biblioteket stängt, men öppnar igen den 7 april.