Egentligen startade det redan förra året då Tom of Finland ärades med ett finskt frimärke. Ett frimärke som snabbt gjorde stor internationell succé. USA och Sverige utmärkte sig genom att toppa nationsstatistiken över till vilka länder frimärket sålts!
Och förra året lanserades finska textilföretaget Finlaysons satsning på lakan, badhanddukar, kassar och örngott med motiv av Tom of Finland, eller Touko Laaksonen som mannen bakom dessa gigantiska män hette.
Hyllningen av de till konst utförda teckningarna där manligt glädjefylld och vrålkåt sexualitet hyllas kanske inte är så genderbender och därmed skulle de kunna förbli historiska dokument. Men de är queer och underground så det stänker om det och slår an en ton som eftersöks i vår tid.
Att Finland sedan en tid valt att omfamna sin egen enfant terrible och höja honom till skyarna med frimärke, konstutställningar och högstatus-forskning gör självklart sitt till för renässansen.
Att detta nya intresse inte helt nått ut i det svenska hbtq-folkdjupet belystes vid QX GayGala i Stockholm. På borden hade sponsorn Finlayson lagt ut pappersservetter med Tom of Finland-motiv. Komikern Marika Carlsson som delade ut pris vid galan kommenterade dessa lite bitskt som ännu ett tecken på mansdominansen i hbtq-världen. Uppenbart omedveten om just den boom som Tom of Finlands konstverk nu upplever på en närmast Tove Janssonskt Muminmugg-nivå!
Tveklöst är det Tom of Finland Foundation, baserad i hipsterkvarteren Silver Lake i Los Angeles, med eldsjälen Durk Dehner som fanbärare, som möjliggjort denna revansch.
I år firar de 30 år och vid en bjudning i mitten av januari med tårta och bubbel i ToF Foundations helt surrealistiska Tom’s House och trädgård samlades skaran av grånade herrar och damer med försmak för den homoerotiska konsten uppblandat med några nya unga adepter.
På Tom of Finland Foundation, berättade Durk Dehners närmsta medarbetare, Srs Sharp, hoppas de att villan och trädgården i Silver Lake skall bli ett slags Goethe-intitut för Finland i Kalifornien.