QX Gala-mamman Sissela Kyle är aktuell med en ny föreställning i höst. Tidigare har vi sett henne i Våra dagar är räknade och Etta på listan, nu kommer Min föreställning om mamma. Och det är precis vad det är, en föreställning om Sisselas mamma Gunhild Kyle och tiden hon levde i.

Sissela  beskriver showen som rolig, lärorik och ganska sorglig. Med andra ord, något att se fram emot i höst, om man får tag på biljett vill säga, många av höstens alla föreställningar är redan utsålda.

– Jag är så glad att föreställningen heter ”Min föreställning om mamma”. Då kan ingen komma efteråt och säga: ”Men gud va mycket det handlade om hennes mamma”. Ja, kanske titeln var lite vägledande skulle man ju kunna tycka då (skrattar).

– Så vill man inte höra om Gunhild Kyle så tycker jag inte man ska gå, säger Sissela till QX.

Gunhild Kyle var barn under mellankrigsåren, hon studerade under andra världskriget, gifte sig och dubbelarbetade under 50-talets hemmafru-era, forskade och dubbelarbetade på 60-talet, frigjorde sig och skiljdes på 70-talet och blev professor på 80-talet.

– Och sedan 90-talet bodde hon i samma hus som jag på Södermalm, säger Sissela. Hon var ingen aktivist, men hon var en feminist, och helt klart en pionjär i forskningsarbetet om kvinnors plats i historien.

– Men hon hade även ett mörker i sig, berättar Sissela. Hon var ofta besviken på sig själv, ställde orimliga krav på sig. Men hon var kul, och det visste hon.

– Ibland konstaterade hon: ”Du får nog lite tråkigare när jag är borta” (skrattar). Och det kan jag säga att det fick jag.

”Min föreställning om mamma” av och med Sissela Kyle har premiär på fredag den 18 oktober i Jönköping.