Gripandet slog ner som en bomb i de fina salongerna. Unge Jacques var nämligen inte vem som helst: adlig, synnerligen förmögen och ovanligt vacker. Dessutom redan smått berömd med ett antal böcker publicerade – både poesi och prosa. En dandy i Oscar Wildesk tappning.
Han tillhörde den franska grenen av sin ätt. Men rötterna – och den andra grenen – fanns i Sverige. Östergötland närmare bestämt. Namnet Fersen hade han själv lagt dit efter att ha hittat en avlägsen släktkoppling till den både i Frankrike och Sverige berömde Axel.
Jacques häktas och rättegång äger rum i slutet av november samma år. När domen faller har dock anklagelsepunkterna blivit färre. Han döms för förförelse av minderårig till ett halvårs fängelse, men släpps omedelbart eftersom han redan suttit häktad nästa lika lång tid. I Frankrike var lagarna inte så drakoniska som de i England vilka Wilde dömts efter knappt tio år tidigare.
Men i släkten blir han nu en ickefigur. Och i Paris kan han inte stanna. Han drar till Capri – en ö känd för sitt avspända förhållande till samkönad kärlek. Där kommer han att bygga en lyxvilla på en klippa. Men också ha som utgångspunkt för resor runt om i världen. Till Sverige for han dock bara en gång – ett par år före Parisskandalen.
Vid ett besök i Rom får Jacques ögonen på en ung, snygg byggjobbare: Nino Cesarini, knappt 15 år. Jacques blir blixtförälskad och anställer honom som sekreterare.
Hans skrivande blir dock efterhand mer och mer sporadiskt. Besöken i villans flotta rökkällare, fumatoriet – där inte tobak, utan opium njuts – desto regelbundnare. Missbruket tar överhanden och blott 43 år gammal ändar Jacques d’Adelswärd Fersen sitt liv. Det sker stilenligt: fem gram kokain löst i ett glas champagne!
Historien om Jacques finns nu på svenska. Släktingen Viveka Adelswärd – språkvetare och professor emerita vid Linköpings universitet – berättar den i rikt illustrerade boken Alltför adlig, alltför rik, alltför lättjefull (Carlsson 2014).
Nino då? Jo, han förblev Jacques trogen livet ut. Gick ur tiden 1943. Och Villa Lysis, lyxhuset på Capri? Det står kvar och är numera öppet för besökare.
Uppdaterad 2021-04-01