I Emmas Taxéns första bok Vem kan segla förutan vind följer vi de unga tjejerna Isabelle och Dahlia, deras förbjudna men passionerade kärlek och ett dilemma Emma varit med om i verkligheten.

Emma, berätta om din bok!
– Jag tyckte inte att det fanns tillräckligt många berättelser om lesbiska personer i karaktärernas ålder. Då bestämde jag att det kan jag skriva om själv. Handlingen är inspirerad av mitt och mitt sambos liv. Vi var tillsammans i hemlighet under två år på grund av hennes religiösa familj. Min familj visste om oss men inte hennes. Boken blev lite om vår historia.

Finns det likheter mellan er och huvudkaraktärerna?
– Jag har haft samma känslor för min flickvän som karaktären Isabelle har för Dalia. Jag kämpade precis som Isabelle med tankar om jag skulle stanna kvar hos henne eller lämna relationen för att skydda henne. Man nästan skäms över att vara priviligerad och inte ha det lika svårt med sin läggning.

Vad hoppas du läsaren tar med sig från Vem kan segla förutan vind?
– Jag vill att lesbiska personer ska läsa boken och känna igen sig i den. Personer som är hetero ska få en känsla kring hur det känns att vara lesbisk. Att det inte är så lätt. Min sambo har nu kommit ut för sig familj men de frågar aldrig om mig eller om hennes liv med mig. Det har blivit en sorg men vi får nog ett bättre slut än det Isabella och Dahlia fick.

Vem skulle du vilja spelar Isabelle och Dahlia om boken blev film?
– Min dröm är faktiskt att en är att mina böcker ska bli film. Jag hade valt Amanda Lindh som Isabelle, om hon hade haft linser, blont hår och slängt på några tatueringar. Och Isabella Ferreira som Dahlia. Hon påminner mig om hur Dahlia ser ut i mitt huvud. En till dröm är att någon dag vinna QX Årets Bok (skrattar).