Gertrud, berätta om Blåvingar!
– Pjäsens motor är en gränslös lesbisk relation. Utan att avslöja för mycket blir det knivdåd, svek och lögner mellan tre barndomsvänner på en årlig hajk. Det är ingen komma-ut pjäs men det finns ett lesbiskt tema och det är ingen puttenuttig pjäs.

Varför ett lesbiskt tema?
– Jag har alltid skrivit lesbiska teman och jag tycker inte att det finns representerat inom teatern. I film och TV ser vi lesbiska teman ibland, bögpjäser finns det mycket men lesbiska karaktärer saknas tycker jag.

Vad inspirerade dig att skriva Blåvingar?
– Ursprungsversionen skrev jag för 20 år sedan och nu har jag skrivit om den. Så allt ifrån mina egna livserfarenheter och samtiden har inspirerat mig. Jag gillar att skriva om relationsdrama, politisk satir och verk med svart humor. En av mina favorit pjäser är Medea av Euripides. En riktigt hämndpjäs!

Du verkar gilla det mörka och dramatiska?
– Mitt motto är att skratta åt eländet, jag tror vi behöver humor för att stå ut som hbtq personer (skrattar).

Varför ska man se Blåvingar?
– Vi utlovar en rolig föreställning med tre komedienner och i dagens kulturklimat är det viktigt att stötta oss frigrupper. Det är viktigt att scenerna ska få finnas kvar. Kulturbudgeten som presenterades i september var inte så munter tycker jag. Sen tycker jag att det kan bli likriktad och trist om det endast satsas på kommersiella föreställningar.

Blåvingar har premiär på Ö2scenkonst den 14 oktober.