Gavin Creel avled i sitt hem på Manhattan i New York. Gavin och är mest känd för sin roll som Cornelius Hackl i musikalen Hello Dolly i vilken han spelade mot Bette Midler. En roll som dessutom gav honom en Tony Award 2017.

Gavin Creel medverkade genom åren även i uppmärksammande musikaler som Hair, Waitress, Into the Woods och The Book of Mormon. Den sistnämnda föreställningen gav honom Laurence Olivier Award för bästa skådespelare i en musikal 2014.

Creel, som var öppet gay och tillsammans med pojkvännne Alex Temple Ward, var även en aktivist och starkt involverad i homosexuellas rättigheter. Han var bland annat en av grundarna till Broadway Impact, en HBT-aktivistgrupp som startades för att mobilisera teatergemenskapen i New York i strävan efter jämställdhet. Han var även stammis på HBTQ-kryssningen RFamilyVacations med Rosie O’Donnell och 2009 dejtade han skådespelaren Jonathan Groff.
Flera kända hbtq-skådespelare minns och hyllar Gavin på sociala medier, däribland Matt Bomer och Andrew Rannells.

Matt Bomer:
”Jag älskar dig för evigt Gavin Creel. Du har varit – och fortsätter att vara – en inspiration och ett ljus för mig i 24 år… Jag är så tacksam för din kärlek, ditt mod, din glädje, din nyfikenhet, din vänskap, ditt vackra leende och alla miljoner saker som fick alla som kände dig att bli kära i dig. Du var – och är -en generationstalang, och en ännu bättre människa. Jag älskar dig, alltid.”

Andrew Rannells:
”Jag blev kär i Gavin Creel 1998 när jag träffade honom. Jag var verkligen inte ensam i min omedelbara kärlek till honom. Alla blev kära i Gavin. Vår vänskap växte och förändrades och utmanades och blev starkare under årtiondena. Vi levde stort, vi levde spännande, men de stunder vi var lyckligast var när vi var själva, när vi var tysta. Vi kallade varandra för ”Soulmate”. Mitt hjärta känns otroligt tomt idag. Jag vet att jag inte är ensam om den här känslan för igen, alla blev kära i Gavin.”

Svenske regissören och skådespelaren Niklas Riesbeck minns även han Gavin Creel.
Han säger till QX:
– Jag såg honom första gången 2001 i musikalen Batboy. Sedan dess har jag följt hans karriär och njutit av hans otroliga röst, både på flertalet musikalalbum samt hans egna skivor ”Goodtimenation” och ”Quiet” som jag varmt kan rekommendera. Senast jag såg honom live var på Broadway 2017 i Hello Dolly med Bette Midler.

Gavin Creel blev 48 år.