I pjäsen Snön i Brasilien – Anna du kan väl stanna möter vi två cirkusartister som på äldre dagar börjat drömma om det förflutna. På scen ser vi förutom Ulrika Malmgren och Katta Pålsson i Darling Desperados även Stefan Göthe som Lady The Dragqueen.

Bengt, berätta om Snön i Brasilien – Anna du kan väl stanna!
– Pjäsen handlar om det förflutna, om livet och döden. Vi går alla runt med olika drömmar och det är lätt att man tänker att det var bättre förr. Det kan vara fint att bevara minnen men det kan också vara farligt att stanna i dem. Då finns det en risk att vi inte ser nuet. Det gäller att leva framåt men att ta med sig det underbara från förr. Jag tror det är något som många kan relatera till. Det är dock inte våra liv den handlar om, men eftersom det är första gången på 30 år som vi står på samma scen blir det en resa i tiden även för oss.

Du är även aktuell med manuset till filmen Nova och Alice.
– Ja, jag fick förfrågan av regissör Emma Bucht och producent Lena Rehnberg. Jag gillar egentligen inte att skriva manus till andras idéer, men de bad mig att göra ett försök. De förklarade att det skulle handla om två musiker och att det skulle vara en stark kärleksberättelse. Jag valde att skriva manuset könsneutralt så att rollerna skulle kunna spelas av antingen en tjej och en kille, två killar eller två tjejer. Nu blev det två tjejer, men den problematik som finns i filmen är ingen homoproblematik. Problematiken finns där, men inte på grund av att det är två tjejer som blir kära i varandra. Men jag skrev inte ensam, Jonna Bolin Cullberg skrev även manuset med mig.

Finns det fördelar med att skriva på ett könsneutralt sätt?
– Jag tycker självklart att man bör berätta historier kring att vara homosexuell, men alla historier måste inte handla om homosexualiteten i sig. Det var skönt att inte låta Novas och Alice omgivning reagera på att de kommer ut som lesbiska utan på att de blivit kära i varandra. Filmen pekar på att det ser likadant ut när två människor blir kära oavsett vem man är eller vem man blir kär i.

Nova & Alice

Vad ser du själv fram emot att läsa eller se i höst?
– I dagarna går jag runt och är förväntansfull på att få läsa Mian Lodalens nya bok Dansaren och Demonerna: En berättelse om omöjlig kärlek.