Idag blev det officiellt att det är radiopersonligheten Lo Lill som tar emot 25 000 kronor från Magnus Ragnvids Insamlingstiftelse för att främja unga kulturverksamma hbtqi-personer i Skåne.

Lo Lill driver sex radiokanaler och är programledare för Lilla Studion, vilket är just en liten studio i hennes sovrum. Kanalerna bjuder på rock, hits och annan musik. Lördagar sänder hon även intervjuer och har gästats av bland annat Lee Christiernsson. Malmöbon Lo Lill har tidigare pratat med QX om mobbningen hon utsatts för i grundskolan, hoten på TikTok och om att vara transperson i radiovärlden. Nu har hon börjat gymnasiet och har utökat sin radioverksamhet.

Grattis till stipendiet! Hur känns det?
– Det känns helt otroligt! Jag trodde liksom inte att just jag skulle få vinna. Det är svårt att fatta och det känns lite läskigt också. Men jag ska ta vara på den här känslan.

Vad betyder ett sådant här stipendium för dig?
– Alltså, det innebär att man äntligen blir tagen på allvar. Det är inte någon barnlek längre och det känns som att jag har fått en ny drivkraft av det. Innan har det varit som att man inte fattat att det jag gör är på riktigt. Men nu har jag bevisat jag faktiskt har folk som lyssnar på mig och att jag visst kan.

Vad kommer du göra med dessa 25 000 kr?
– Jag kommer nog använda det till ny teknik i studion. Min dröm är att göra reportage och sen starta företag. Det här känns som en bra start till det. Jag har ju byggt upp allt själv utan någon hjälp och alltid önskat mig ny teknik i julklapp. Så att få så pass mycket pengar som 25000kr känns väldigt lyxigt.

Vad var det som lockade dig att börja med radio?
– Den här frågan får jag så ofta! (skrattar). Nej men jag har alltid varit intresserad av musik och egentligen allt som har att göra med radio och tv. Jag vill veta vad som spelas på landsbygden i Storbritannien eller vilken musik som är mest populär i en speciell stad. Sen gillar jag att skapa det visuella med det hela. Jag vill ju någon gång gå TV-vägen också.

Hur skulle du beskriva dina radiokanaler och program för någon som inte lyssnat på dig än?
– Jag driver radio och podd med mycket fokus på musik. Lilla Studion är dock det jag lägger mest tid på. Där har jag fyra nya gäster varje lördag och jag sammanfattar också hela veckan. Så det är lite allt möjligt. Jag vill att det ska finnas något för alla!

Vad gillar du själv att lyssna på?
– Poddar, min favorit-podd just nu är Ursäkta med Johanna Nordström och Edvin Törnblom. De är verkligen mina drömgäster. Jag gillar också att lyssna på P3. Det är bra musik och de har bra koll på det som händer i etern. Det är liksom där det händer.

Vem eller vad inspirerar dig i ditt arbete?
– Jag tycker att den bästa tiden att komma på nya idéer är när man går ut på promenad eller när man bara stirrar ut i det tomma intet. Det kanske låter lite konstigt men de bästa idéerna kommer när man inte lyssnar på annat. Man blir liksom mer kreativ när man inte påverkas av andra. Det gäller att hitta sig själv. Jag brukar också få idéer precis innan jag ska sova.

Vart ser du dig själv om 5 år?
– Om du hade ställt mig samma fråga för 5 år sedan hade jag aldrig trott att jag kommit dit jag är nu. Jag försöker att leva här och nu men jag hoppas att jag pluggar till journalist att jag jobbar med radio.

Vart hoppas du se samhället om 5 år?
– Oj vilken stor fråga. Jag hoppas att vi går mot ljusare tider och att vi lyfter frågor om mänskliga rättigheter mer. Jag hoppas på ett mer accepterande samhälle men då måste vi fortsätta jobba framåt. Det räcker inte med att säga att allt är bra som det är. När jag själv gick i grundskolan hände det inte en enda gång att det kom in någon och berättade om att vara hbtq eller ens vad det är. Ingen gör något åt att vi inte utbildar barn om sådana frågor. Det måste vara mer fokus på utbildning inom hbtq tycker jag, speciellt i grundskolan.

 Vad önskar du att du kunde säga till ditt 10 åriga jag?
– Att ta dig själv på allvar och våga göra din grej. Fortsätt bara framåt och bara lev där och då, njut av tiden! Man är bara 16 eller 10 en gång.

Vad gör du när du inte spelar in radio?
– Jag har ju faktiskt ett liv utanför radion (skrattar). Jag hänger mycket med kompisar, går runt i butiker och jag springer också. Det är väldigt bra att springa när man är arg, typ om man är missnöjd med en intervju är det bara att springa av det.

Hur balanserar du dina studier och radion?
– Ja, alltså jag skriver upp mycket ”to do”-listor och varje söndag sätter jag mig och planerar jag inför den kommande veckan.

Du har ju i en tidigare intervju med QX pratat om att det vore skönt att komma bort från mobbning och liknande när du började gymnasiet, berätta, vilket inriktning blev det och hur har det gått?
– Jag började gymnasiet för fyra veckor sen och det kunde inte ha blivit bättre. Det blev inriktning estetik och media och det var helt rätt val. Plötsligt har jag fått umgås med människor som känns mogna. Att det känns så annorlunda och bättre säger också en hel del om hur dåligt man kan må under grundskolan. Det är så konstigt att man behöver genomlida 10 år som dessutom är obligatoriska. Föräldrar har liksom inget annat val att skicka barn till skolan trots det hat och hot man kan utsättas för om man är annorlunda.

Och till sist, har du någon favorit låt just nu?
– Låten Respect med Aretha Franklin, det är riktigt drag i den!

Motiveringen av Magnus Ragnvid Insamlingsstiftelse för årets stipendiat lyder:

I år vill vi lyfta fram en exceptionell ung person som, trots sin unga ålder, redan har gjort ett betydande avtryck inom media. Hon är en 16-årig entreprenör som med enastående energi och kreativitet kombinerar sina gymnasiestudier med att driva sex dygnet-runt–radiokanaler. Genom sin plattform når hon ut till tusentals lyssnare varje månad.

Utöver detta är hon programledare för det populära radioprogrammet Lilla Studion, som med sitt engagerande innehåll och personliga stil har samlat en lojal lyssnarskara. Med ett imponerande driv och en orädd inställning har hon snabbt blivit en röst att räkna med i, och utanför, etermedia.

Hon är inte bara en banbrytande radioprofil och viktig röst utan också en otroligt modig förebild, som navigerar livet som transperson med styrka och integritet.

Årets stipendium från Magnus Ragnvid Insamlingsstiftelse går till ingen mindre än Lo Lill!

 

Lyssna på radiostationerna här