Ikväll har musikalen Dreamgirls premiär i Sverige. Musikalen som är skriven av gaykillarna Henry Krieger (musik) och Tom Eyen (manus) gjorde Jennifer Holliday till superstjärna i USA på 80-talet och gav oss odödliga låtar som bland annat And I am telling you och One Night Only.

Dreamgirls – The Musical utspelar sig i 1960-talets Detroit där de tre vännerna Deena, Effie och Lorrell drömmer om att slå igenom med sin grupp The Dreamettes. Historien om de tre vännerna har många likheter med verklighetens The Supremes där bland andra Diana Ross var medlem. I den svenska uppsättningen ser vi Janice Kavander, Laila Adéle och Mary N’Diaye i huvudrollerna.

Musikalen hade premiär på Imperial Theatre på Broadway i New York den 20 december 1981 och spelades 1522 gånger innan den lade ner. Sedan dess har Dreamgirls även satts upp i London samt blivit film med Beyonce och Jennifer Hudson i rollerna.
Ikväll är det premiär på Chinateatern i Stockholm, regi står Edward af Sillén för och musikalen har översatts av Calle Norlén.