Bland annat så kommer dragstjärnorna SerGay Parakatyanov och Parakatyanova från Aten, delvis för att presentera invigningsfilmen men också för performance. Anna Konda, AKA Ervin Latimer, en av Finlands största dragqueens kommer för att hosta dragbingo på Finlandsinstitutet, och Hassandra är en libanesisk Berlin-baserad artist och DJ som uppträder på kvällen med queerklubben BLOW.

I år öppnar vi festivalen i Allhelgonakyrkan med den punkiga grekiska dokumentären Avant-Drag, en film om tio hårdnackade dragqueens som med helt olika uttryck drar fram genom Atens gator. Det är något helt annat än välpolerade RuPaul, berättar Cinema Queers Oscar Eriksson.

– Sen känns visningen av Queen Christina från 1933 i vattentornet på Skeppsholmen som något ut över det vanliga, och såklart vår badbio på lördagen. Men det finns hur mycket som helst att se och uppleva under veckan!

Cinema Queer är nu inne på den 14:e festivalen och publikintresset växer för varje år. Oscar och hans kollega Melissa Lindgren menar att Cinema Queer blir ett tillfälligt vattenhål, en mötesplats, för alla queers.
– Och Bar Cinema Queer slår upp dörrarna på Konträr den första oktober och är öppen under hela festivalen så även om man inte pallar se en film så kan man komma dit och hänga med andra queers!

Rent tematiskt ser Oscar och Melissa att kaxigheten och punkigheten inom queerfilem ökar.
– Det kommer fler filmer från fler röster, vilket är väldigt kul. Det har under de senaste åren gjorts en hel del storfilmer men nu ser vi igen hur de kanske lite mindre filmerna som är gjorda med mindre budget börjar bubbla upp igen. Som Orlando: My Political Biography, som vi visar på Tranströmer-biblioteket. Det är en ganska punkig remake av Sally Potters klassiska Orlando, och en film gjord av och för communityt som ger Virgina Wolfs historia en helt ny dimension. Vi ser det även bland alla de kortfilmer som vi visar, och det kommer verkligen jättemycket rolig queer kortfilm som man inte ska missa!

Avant Drag.

Ni visar också Sarah Michelle Gellar/Reese Witherspoon-klassikern Cruel Intentions, varför har ni valt att visa den breda mainstreamfilmen?
– Årets tema är Queer Intentions, och vi vill lyfta det subversiva, det smutsiga, råa, arga inom HBTQ-rörelsen. Nu mer än någonsin är de rösterna så oerhört viktiga. Allt det som sticker ut och stör tycker vi är kul. Samtidigt är temat såklart en blinkning till Roger Kumbles nu 25-åriga Cruel Intentions. Filmen är absolut mainstream, men den är så oerhört camp så vi helt enkelt var tvungna att visa den. Det var ju den första filmen som vann MTV Movie Awards för en samkönad kyss och bara det gör den värd att visa!

 Vad ser ni själva mest fram emot?
Oscar
: Jag ser nog mest fram emot vår helkväll på Finska Institutet den 4 oktober. Det blir allt från finsk experimentfilm, drag-bingo tillsammans med superstjärnan Anna Konda, finskt disco och så öppnar vi upp deras bastu!
Melissa: Jag ser fram emot att blicka tillbaka lite i tiden när vi visar två klassiker: Marble Ass, som klassas som Jugoslaviens först hbtq+film och Scarecrow in a Garden of Cucumbers där The Factory-legenden Holly Woodlawn bjuder på storspel. Två av queerfilmhistoriens bortglömda pärlor som inte visats i Sverige tidigare.

Cinema Queer pågår mellan 30 september och 6 oktober.