Att Bond-skådisen Daniel Craig spelar i filmen Queer, baserad på William S. Burroughs novell med samma namn från 50-talet, men publicerad först 1985, har fått stor medial uppmärksamhet. Efter tisdagens premiär vid Venedigfestivalen toppade nyheten om den hos kulturnyheterna i snarat sagt alla västländer.

Queer, (Svängd på svenska när det kom ut 1988) är en uppföljning av Burroughs Junkie (Tjacket på svenska). Det är en självbiografisk berättelse om tiden i Panama där ”William Lee” levde ett rotlöst liv olyckligt förälskad i ”Gene Allerton”. De två har en sexuell relation men känslorna är helt och hållet William Lees.

I filmen spelar Daniel Craig den äldre amerikanske mannen och Drew Starkey den unge man han åtrår. I filmen syns även Jason Schwartzman, Lesley Manville och en i större delen av sin medverkan naken Omar Apollo.

Drew Starkey och Daniel Craig i filmen Queer.

Recensionerna från premiären har varit blandade. The Times är i stort negativ men säger att Craig ”gör troligen sin bästa filmrollsprestation” medan The Telegraph ger filmen tummen upp. Variety  som stämmer in i berömmet för Craigs instas, berättar att publiken hyllade med stående ovationer regissören Luca Guadagnino.

Daniel Craig har väckt uppmärksamhet under sin tid som James Bond när han menat att den brittiske spionen inte bara jagar damer utan nog har en gay sida.

Queer har ännu inte köpts in för visning i Sverige.