– Om vi är medvetna om vår egen historia kan vi se hur långt vi har kommit, men också vilken lång väg vi har kvar att gå, säger han till qx.se
Han har varit medförfattare till den första och genom tiderna mest sålda handboken i bögsex: The Joy of Gay Sex, skrivit reportage från olika delar av bögarnas USA under guldåldern precis innan aidskrisen: The United States of Desire. Han var på plats under Stonewall-kravallerna och skrev om det. Han har skrivit biografier om de franska bögförfattarna Genet och Proust och han är framförallt kanske den främsta nu levande skildraren av manlig homosexualitet inom litteraturen. Hans roman En pojkes egen historia är återutgiven i svensk översättning och blev en omedelbar klassiker när den kom ut 1982. En hel generation av amerikanska bögar blev kära i bilden av den unga kille som prydde bokens omslag.
Varför är det viktigt att skriva om bögars erfarenheter?
– Våra erfarenheter är ännu inte riktigt beskrivna, särskilt inte vår historia. Vi lever i huvudet och skönlitteraturen är bra på att fånga känslor och tankar, inte bara händelser. Den kan förmedla det.
Du har varit med om en stor del av den moderna böghistorien och skrivit om den. Varför är den viktig för läsare i dag?
– Vi har uppnått mycket vad gäller våra mänskliga rättigheter, men samtidigt är homosexuella fortfarande hänsynslöst förföljda över hela världen, och det inbegriper Europa och Nordamerika. Katolska kyrkan betraktar oss som syndare.
Tror du att vi är medvetna om de framsteg som vi ändå har gjort jämfört med hur det var för tidigare generationer?
– Bögar växer upp i en straight värld med heterosexuella föräldrar. Därför är inte kontakten mellan olika generationers bögar så bra som den borde vara.
Vilken av dina böcker skulle du rekommendera en ny läsare att börja med?
– En pojkes egen historia brukar många ha som favorit. Den inleder en trilogi som även består av The Beautiful Room is Empty och The Farewell Symphony. Tillsammans tecknar de en berättelse om modern böghistoria från 1950-talet och genom 1980-talet.
Har du något annat tips till våra läsare?
– Se min samtalspartners, Aykan Safoǧlus film om James Baldwin som var en pionjär vad gäller rättigheter för svarta och homos och en av den amerikanska litteraturens bästa författare. Aykan berättar om Baldwins tid i Istanbul , staden där han var som mest lycklig.
Edmund White besöker Stockholm Literature på Moderna Museet i helgen. Han samtalar med den turkiske konstnären Aykan Safoǧlu på lördag kl 14.15 och läser kl 16.50 samma dag. Aykan Safoǧlus film Off White Tulips visas lördag 15.30 och söndag 16.30. Dessutom samtalar Edmund White kort med Stefan Ingvarsson och signerar böcker i The English Book shop i Gamla stan, torsdagen den 23:e oktober kl 18.00.
Bland annat med hbtq-vinkel under festivalen är den öppet queera brittiska hovpoeten Carol Ann Duffy och den libanesiska konstnären Akram Zaatari som visar sin film om saknaden mellan två män: Tomorrow Everything Will Be Alright.
Uppdaterad 2022-10-29