Roger, grattis till nomineringen! Vad betyder en sån nominering för dig?
– Det här är ju radiovärldens Oscarsgala och som radionörd är det hedersamt och häftigt. Jag har faktiskt aldrig varit på Dramaten innan så tänk om man får gå upp på scenen första gången man är på Dramaten dessutom. Det skulle vara helt otroligt.

Vad tycker du utgör en bra programledare?
– En bra programledare ska kunna improvisera och ta sig ur knepiga situationer. Det är mycket som kan hända när man sänder live.

Vad är det galnaste som hänt under en direktsändning?
– Jag måste nog svara anusblekningen vi hade i studion. Det var en manlig kollega som ställde upp.

Vem tycker du är Sveriges bästa programledare?
– David Druid är fantastisk och så älskar jag Laila Bagge såklart. På TV är det Kattis Ahlström. Hon är så påläst och skicklig i Arvinge okänd med Mark Levengood. Kattis är naturlig och bra när det kommer till folk. Det kan annars liksom bli stelt när man ska tala med vanliga människor, men Kattis är duktig med folk.

Hur firar du om du vinner?
– Om jag vinner kanske programmet börjar lite senare nästa dag (skrattar). Nej, men det kommer bli en tung morgon, Laila måste kanske sköta tekniken då.

Du blev Årets Homo på QX-galan 2006, om du nu blir Årets programledare 2024 på Radiogalan, vilken av dessa två utmärkelser kommer du ranka som högst?
– QX-priset klår allt! Det har ju att göra mer med mitt liv, mitt liv som homo! Det är ett pris som känns på riktigt. Den står väldigt fint på en bokhylla här hemma, men ramen börjar bli lite trött så jag kanske borde byta ut den snart.

Till sist, du gifte sig i somras med din Jonas, hur är livet som gift?
– Jag tycker att jag känner mig lugnare och mer harmonisk. Jordad och trygg liksom, det kan ha att göra med att jag numera bor i skogen. Jag blir lugn av att vara nära naturen, det kan mina kollegor intyga. Jag tar även långa och många skogspromenader, nu känner mig 200 år gammal men jag gillar att gå i skogen och jag längtar till vintern för att få bada i vår tunna och åka skidor, det finns skidspår precis utanför dörren. Det är som ett nytt liv att bo på landet, lite som att komma ut ur garderoben igen (skrattar). Visst, det är längre till jobbet men det är det värt.

Du hittar Roger tillsammans med Laila Bagge på RIX MorronZoo! varje vardag från kl. 05.00.

HÄR kan du rösta till Guldörats olika kategorier som avslutas den 6 oktober. Förutom Årets programledare kan publiken även rösta på Årets Radiokanal, Årets podd och Årets programledare podd. Guldörat arrangeras av Radioakademin den 22 oktober på Dramaten i Stockholm. Andra nominerade i kategorin Årets programledare är även Anis Don Demina, Markoolio och Gry Forsell.