Oss pojkar emellan, eller The Boys In The band, som den heter i original, är en pjäs från 1968 som blev en film 1970, som blev en pjäs på Broadway 2018 och som blev en film på Netflix 2020… Och i januari 2025 sätts den alltså upp på Nya Cirkus i Stockholm. I huvudrollerna ser vi nio öppna hbtq-skådisar med bland andra Edvin Törnblom, Emil Almén, Oscars Zia och Björn Elgerd i några av rollerna. Regi står Edward af Sillén för och pjäsen översätts av Calle Norlén.

Som QX-läsare har man haft förtur under hela augusti, men idag släpps biljetterna till allmänheten!

Calla Norlén, som översatt pjäsen till svenska, säger så här om Oss pojkar emellan:

– Den handlar om ett födelsedagskalas med förvecklingar i en tid när bögar bara vågade vara sig själva i slutna sällskap. Vi kliver in i en spännande, hemlig värld för över 50 år sedan och kanske först förfäras över dåtidens självförakt, smygbögeri och överlevnadshårda bitchjargong. Men kanske också inser att många av dåtidens våndor finns kvar än i dag – paniken över att åldras i en ungdomsfixerad gayvärld till exempel. Se bara på alla omsorgsfullt filtrerade ansiktsbilder på mogna homoherrar som läggs ut på sociala medier varje dag (skrattar).
– Detta är vår historia. Och så är den rolig, förstås. Bögar är ju roliga.

Regissören för Oss pojkar emellan är Edward af Sillén, jag kollar vad han har att säga att det är en ”all gay cast”:
– I det här fallet tycker jag att det är väldigt viktigt. Det är en del av konstverket, att vi alla är gay. Nästan hela det kreativa teamet också. Ett gäng öppna HBTQ-personer idag som föreställer sig hur det var att leva som HBTQ då – smygande i skuggorna. Hur mycket har förändrats? Vad är likadant? Vad kan vi lära oss idag av de här karaktärerna?