Festivalen äger rum på Värmeverket i Bredäng, Stockholm den 30-31 augusti (fredag 17-05 och lördag 18-05), och arrangeras av Värmeverket, en stiftelse som vill använda kultur och kreativitet för att lyfta unga talanger och bidra till social hållbar utveckling. Alla intäkter används för att utveckla verksamheten.

Förutom gästande akter som Mura Masa, Nastia, Meg10, BIJI och Amoral anordnas som sagt  Bawdy Yawdy Ball Part 2, ett ballroom-event presenterat av Silva Miyake Mugler.Sophie Valencia Vogel är en av arrangörerna på Värmeverket, och Silva Miyake Mugler är både arrangör och presentatör av Ballroom-eventet, som äger rum på lördagen den 31 augusti.

Berätta, vad händer under festivalen och ballroomeventet?
Sophie:  Förutom över 30 musiker och DJ:s så kommer det arrangeras ett Ballrooom-event, en Jollof Rice-tävling samt olika performances. Det kommer serveras mat från olika delar av världen och vara stort fokus på ljus och ljud i hela lokalen. Flera olika konstnärer som kommer ställa ut i huset. Vi ville ha en bredd för att festivalen ska kännas inkluderande, men det är ändå ingen mainstream-akt som är bokad. Alla i vår lineup är artister som har något att berätta. Många är banbrytande inom sin genre och använder sin konst för att förändra och lyfta HBTQI-frågor, mänskliga rättigheter och alla som är bokade rimmar med vad Värmeverket står för.

Silva: Ballroom-eventet kommer vara ett storslaget event, kanske den största balen som gjorts i Sverige. MC är The legendary Snookie West (US), DJ är Seven Comme Des Garcon (NL) och nio olika domare som kommer från hela världen. Över 80 personer har anmält sig som tävlande så det kommer bli maxat. Bland domarna märks The Queen Icon Sinia Alaia (US), The Legendary Vanessa Frost Miyake-Mugler (US), The Legendary Asia (US), och The Founding Mother Selenah Gaultier-Brown (FR).
Är det nåt tema för Bawdy Yawdy Ball Part 2?
Silva:
Temat för ballroom är att fira kvinnor i all deras mångfald, queerness, femininitet, djärvhet, ögonblick och mode. Deltagarna kommer att tävla i kategorier som skönhet, sex, mode och performance. Och man kan fortfarande anmäla sig för tävlan. Det viktiga är bara att oavsett hur mycket kunskap man har om ballroom-kulturen är det viktigt att besökare visar respekt för tävlande och platsen samt skapar en positiv miljö för alla.

Silva, vad tycker ni om ballroomscenen i Sverige just nu?
Silva: Den är liten jämfört med andra europeiska länder, men den har en livfull och blomstrande gemenskap av unga queertalanger. Sedan runt 2010 har vi spelat en betydande roll i att representera ballroom-scenen i Skandinavien, liksom i andra städer som New York och Paris. För närvarande är medlemmarna i gemenskapen mest aktiva inom kiki-scenen, men de blir också mer engagerade i att delta i den stora scenen och de stora husen, som The House of Miyake Mugler och The Xclusive House of Lanvin.