34-årige Emir Waldmark studerar tredje året på Scenskolan i Stockholm. I höst sätter han upp den 40 minuter långa monologen Männen med rosa triangel under sin departurevecka. Från och med den 5 oktober berättar Emir om de homosexuella män som under andra världskriget tvingades bära den rosa triangeln i koncentrationslägren.
– Den är viktig eftersom att det är en berättelse om de fruktansvärda förföljelser som HBTQ-personer utsattes för, särskilt under nazitiden. Homosexuella märktes med en rosa triangel, sattes i koncentrationsläger och stämplades som kriminella och icke önskvärda. Innan Hitler kom till makten var Tyskland, inte minst Berlin, en relativt accepterande plats för HBTQ+personer att leva på – vilket ändrades snabbt i och med att nazisterna kom till makten. Monologen är en påminnelse om att vi aldrig får ta våra rättigheter för givet.
– Det är en alltför mörk och viktig del av historien som vi behöver belysa mer – och påminna varandra om. Jag visste själv inte hur homosexuella behandlades under nazitiden förrän jag läste Mattias Bruns pjäs Männen med rosa triangel och min förhoppning är att sprida kunskap och att människor ska stanna upp och reflekterar över de hemskheter HBTQ-personer fick utstå under den här perioden av historien.
Emir Waldmark är född i Serbien och bor idag i Stockholm med sin man sedan sju år tillbaka. Han är utbildad skådespelare både i Serbien och i Sverige, och har arbetat inom teater och TV.
– När jag flyttade till Sverige för 15 år sedan hittade jag inte bara mitt livs kärlek utan blev också förälskad i landet. Sverige har välkomnat mig med stor öppenhet och acceptans, och jag känner mig verkligen hemma här.
Hur är det att vara queer på Scenskolan?
– Min erfarenhet är att Scenskolan är en trygg och inkluderande plats där mångfald värderas väldigt högt. Fokuset ligger på den konstnärliga processen, vilket ger oss studenter möjlighet att utforska och uttrycka vår identitet utan begränsningar. Den kreativa friheten och stödet från både lärare och studentkollegor skapar en miljö där vi kan känna oss välkomna och accepterade fullt ut precis som vi är.
– Och genom att spela denna föreställning vill jag inte bara minnas och hedra dessa män, utan också lyfta fram vikten av att kämpa för alla människors rätt att vara sig själva, oavsett sexuell läggning.
Scenskolans departurevecka börjar den 5 oktober och kommer att pågå en hel vecka. Här bokar du till Männen med rosa triangel.