– Jag ville veta var alla lesbiska- och queera kvinnor är efter att ha kommit fram till att jag levde i en heterosexuell bubbla. Det fick mig att börja göra en lesbisk turné där jag träffade kvinnor i olika delar av Europa. Fokuset låg på att ställa frågan ”hur lever du ditt liv i det offentliga rummet?” och med det kom frågor som ”kallar du dig lesbisk?” och ”har du behov av att vara med andra lesbiska?” Idén kom också av att vi i Malmö har en idé om att allt är queer, men det är inte så i verkligheten. Alla är inte ”härligt queer”. Vi  lever i en illusion om att vi inte behöver våra platser, men det gör vi. Jag vill synliggöra, connecta folk…lesbiska är så tysta.

Utställningen heter From the Gut eftersom Gry går mycket på magkänsla. Det blir sex porträtt och sex berättelser, och ett par miljöbilder. Bland de som porträtterats finns två kvinnor från Sverige, en från Israel, men som bor på Lesbos, och så två från England som bor i små brittiska byar. Projektet är en del av Gry Ellebjergs tanke om att samla det lesbiska communityt i världen. – Framöver ska det bli en bok, men just nu jobbar jag med foto, driver ett Instakonto och har en blogg.

Allt är på engelska för att locka till sig lesbiska och queera världen över.
– Mitt Insta har vuxit från att i februari haft 195 följare till dagens 7000. Och min blogg har personer från 43 länder hittat. Jag märker att det finns ett behov då många kontaktar mig.  Och snart fortsätter min resa, så jag i höst ska till Lesbos och sen drar jag vidare till södra Europa med Frankrike, Portugal och Spanien.

Men filmfestival och foto, hur går det ihop?
–  Det passar mig bra. Man ska vara i miljöer där folk vill att man ska vara, och jag passar bra in i dokumentärfilmskontexten..

Vad ska man inte missa i Skåne just nu?
– Det är ju Köpenhamn som gäller. Jag åker dit ofta och där finns bland annat ”Lesbisk fredag”. De har events ett par gånger om året där varierade åldrar och stilar möts. De kör med olika dj:s och livekonserter som drar till sig en bra mix av människor. Man får hålla koll på deras events på Insta. Sen finns såklart också Vela i Köpenhamn, den sista lesbiska baren i norra Europa. Kolla upp dessa bums!