Till årsskiftet hoppas Peter Sandkvist att den stora satsningen House of Q till slut kommer att bli verklighet. Ett projekt som är det största i queer-Stockholm sedan 1988 då RFSL fick ta över stora lokaler på Sveavägen och öppnade klubb, restaurang och aktivitetslokaler.

I samband med Stockholm Pride, där han och tidigare King Kong-kollegan Erik Engebretsen liksom Whippet Lab har restauranger och barer, går han nu för första gången ut offentligt med idén bakom den stora satsningen i Värtahamnen.

– Det är med skräckblandad förtjusning och en gnutta existentiell skräck som jag tar mig an detta, säger han till QX. Jag är lite livrädd men enormt mycket motiverad. Nu när jag äntligen pratar om detta ser jag också fram emot att kunna hämta in kreativ energi.

Just i Pride Park presenterar han projektet House of Q och kommer under de dagar parken är öppen knyta kontakter med communityt.

I ett och ett halv år har Peter Sandkvist med stöd av Kulturförvaltningen i Stockholm och stadens byggbolag Sankt Erik Markutveckling AB arbetat med den lokal som tidigare var Indiskas huvudkontor.

– Nu börjar alla bitar falla på plats, berättar han för QX. Bygglovet är nu inskickat och i förrgår skrev jag på hyreskontraktet.

Värtahamnen, där Banankompaniet öppnade förra året med kultur, konserter och fester, är ett stort och spännande utvecklingsområde som nu bit för bit fylls med såväl festlokaler, kulturaktiviteter, kontor som bostadskvarter. Och Peter Sandkvist berättar att stadens kulturförvaltning och byggbolag är ”fast beslutna om att detta nu skall bli av”.

– Vårt fokus är att det skall vara en plats för allt inom kultur och gränssnittet däremellan. Huvuduppdraget för huset är att vi skall levandegöra och berätta om queer kultur och queer historia, säger han och berättar att det sedan är andra aktörer inom communityt som skall skapa innehållet.

– Vi kommer inte vara arrangörer, men vi står för platsen, berättar han.

En plats och ett hus med tre våningar och en takterrass.

– Vi kommer ha dagverksamhet och konstutställningar, säger Peter Sandkvist och berättar entusiastiskt att ”en annan grundidé är att konsten skall ta plats och inte behöva anpassa sig”.

Indiskas tidigare huvudkontor blir nu House of Q. Precis intill den gula trävillan som på 80-talet var gayklubben Skeppet.

Permanenta konstverk kommer få plats och det kommer finnas olika stora utrymmen för tillfälliga utställningar. I lokaler som tar allt från 300 upp till 700 och ännu större publik kommer arrangörer av fester och andra aktiviteter ges möjlighet att fylla med innehåll.

– Vi vill skapa platsen och vår funktion när vi bygger projektet är att vi blir grunden för andra att komma in och skapa innehåll. Vi vill kunna stötta ekonomiskt och vi kan erbjuda plats, projektledning… Alla arrangörer har ju olika behov där många redan kan från a till ö medan andra har idén, men inte know how eller har fått foten in eller saknar kontakterna.

Dag och kvällstid kommer House of Q ha en restaurangverksamhet och det är just den liksom servering i barerna och genom festerna som de ekonomiska förutsättningarna för kulturen och dagverksamheterna skapas.

Det låter lite som tanken med Pride Park som skall skapa ekonomi så att Pride House kan drivas!
– Ja precis. Man gör inte pengar på ett museum eller konstutställningar. Det är inte fult att tjäna pengar men det viktiga är att det möjliggör för det stora bilden, menar Peter Sandkvist.

Om det blir ”luckor i kalendern” kommer House of Q under Peters ledning som VD och den som drivit projektet att själva stå för fester. Något han haft lång erfarenhet av med bland annat klubben King Kong på Södermalm, Paradise vid Slussen som han var med att driva med Kent Bernhardsson och nu på senare tid arbetet som Public manager hos Trädgården, där denna vecka ett brett Pride-program presenteras, och även Fållan i Slakthusområdet.

– Vi  är ett team som sätts ihop nu, berättar han och säger samtidigt att han är lättad över att nu kunna tala öppet om det stora projektet.

– En av restaurangtälten i PridePark kallas House of Q. Där kan vi berätta vad det är som händer. Nu vill jag verkligen börja prata om alla roliga saker och inte bara om konstruktion och dörrbredd som det blivit mycket av hittills, säger han med ett skratt.

– Jag behöver tanka på energi genom att tala med communityt och se vad folk vill och träffa alla duktig kreatörer som nu får veta att det kommer finnas en plats där det kan verka, säger Peter.

Bygglov är inlämnat. Kommunen stöttar upp. Men ännu är det inte helt klart.

– Jag hoppas verkligen det blir av, säger han och berättar att om går det enligt plan så är det vid årsskiftet som House of Q kan öppnas.

På Malmvägen 1. Mitt emot ett fint gammalt hus där en gång gayklubben Skeppet huserade.

– Bara det är jätteroligt och en oväntad bonus, säger Peter Sandkvist till QX.

Det är nu offentligt. House of Q öppnar med största sannolikhet kring nyåret. Peter Sandkvist söker kökschef och andra medarbetare och framförallt alla ni festarrangörer, konstutövare, engagerade aktivister och så klart aktörer som delar communityts värderingar och som bär på idéer i stort och i smått för att fylla House of Q med event från tidig dag till sen natt.

Besök House of Q i Pride Park och håll koll på facebook-sidan eller maila dina idéer om hur du vill vara med att forma Queer-huset till [email protected]

Snart är det åtreigen, sedan Skeppets tid, Tunnelbanestationen Gärdet som gäller för Stockholms queera.