– Tanken var att sätta upp Jean Genets pjäs Jungfruleken, men med transpersoner som karaktärer. Den klassiska historien lyfter fram mycket av den underkuvade kvinnans självförakt, som leder till att en av dem tar livet av sig, berättar Aleksa Lundberg.
När arbetet med pjäsen började kände hon att den inte var helt optimal, nu när transrättigheterna börjat hörsammas. Hon strök uppsättningen helt och började skriva en ny berättelse baserat på sina egna erfarenheter som transperson.
– Det är ett supervalår i år, och jag vill synliggöra transpersoners livsvillkor. Jag har skapat scener utifrån egna upplevelser och visa på lösningar hur vi kan bli ett jämlikt samhälle på riktigt.
Fortfarande sitter de gamla teateraffischerna uppe på stan. De visar en naken kvinnokropp med en liten lapp över könet. Lyfter man på den ser man att kvinnan har en penis. Aleksa Lundberg säger att även den nya uppsättningen kommer vara blottläggande.
– Man kommer få ta del av transpersoners vardag in på nakna kroppen. En konkret scen är när en transkvinna blir uppraggad på krogen, och hur en heterokille resonerar. Situationen är tagen från verkligheten och visar hur vissa killar först trott att jag varit en biologisk kvinna för att sedan tro att jag bara vill ha analsex för att jag varit kille förr. Det har utvecklats till att syna ”freaket”, berättar hon.
Alexa Lundberg har skrivit manus och regisserar. Artisten Nina Ramsby bidrar med nyskriven musik tillsammans med regissören och bland andra lånar Gudrun Schyman och Bianca Kronlöf, ut sina röster. Alexa Lundeberg säger att hon vill förena det faktum att hon både är utövande konstnär och politiskt intresserad.
– Transpersoner ska inkluderas i hetslagstiftningen. Vi blir misshandlade på grund av homo- och transfobi. Pjäsen är ett tillfälle för mig att ge en samhällsanalys. Det här är ett försvarstal och det kommer att bli lattjo!
Uppdaterad 2017-02-01