– Han var en återkommande gäst i det här huset och en av konstsamlaren Ernest Thiels närmaste vänner, säger Patrik Steorn.
Thielska Galleriet har varit omtalat de senaste åren, kanske inte så mycket för konsten som för de olika turerna kring hur det har drivits och olika personella frågor. I och med att Patrik Steorn tar över ledarskapet hoppas han nu kunna fokusera på konsten igen, och det är också därför han vill visa samlingarna i den spektakulära byggnaden.
– Ernest Thiel var en av Sveriges rikaste personer på 1890-talet. Han hade ett dramatiskt liv. Han bröt mot borgerlighetens konventioner när han förälskade sig i sin frus sällskapsdam, gifte om sig och startade ett nytt liv med henne. Han läser Nietzsche och börjar samla på konst, berättar Patrik Steorn.
Galleriet byggde Ernest Thiel för att få plats med sin samling och invigningsfesten kallades Rosenmaskeraden. Vaktmästaren kastade rosenblad över gästerna som var utklädda. Målaren Eugène Jansson var en av dem, och han kom i en matroskostym.
– Homosexualitet var förbjudet i lag på den tiden, men Thiel umgicks med Eugène Jansson. Knut Nyman, Janssons partner, var hantverkarlärling och var med och byggde den gigantiska soffan som finns i Munch-salen här i museet.
Patrik Steorn har själv skrivit om konstnären i boken ”Eugène Jansson” samt i avhandlingen ”Nakna män. Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900-1915”. På museet finns för närvarande Janssons självporträtt och flera av motiven från Stockholm gator i blå skymning uppe på väggarna. I magasinet står dock en av hans mest kända och omtalade tavlor.
– Det är ”Flottans badhus”. Det är en av mina favoritmålningar och den har verkligen blivit en ikon de senaste åren. Det är synd att den inte kommit upp än, men jag undersöker just nu möjligheterna.
Tidigare har Patrik Steorn även gjort queervisningar på Nationalmuseum. Han säger att det säkerligen finns många verk och konstnärskap som anknyter till hbt-kulturen och öppnar för queera tolkningar även på Thielska Galleriet.
– Jag är verkligen nyfiken på vad publiken i dessa kretsar ser och upplever här.
Patrik Steorn visar samlingen varje tisdag och lördag kl 14.00
Uppdaterad 2016-12-14