Oskar, ”Jävla bögjävel” heter din bok som du kommer ut med idag, berätta vad det är för en bok?
– Det här är en ungdomsroman som behandlar homofobin precis så som titeln antyder. Vi får följa tvillingparet Charlie och Elsa som börjar tvåan på ett nytt gymnasium. Charlie går Estetiska med dansinriktning och är öppet homosexuell. Hans syster Elsa går Bygg som enda tjej i klassen och tillsammans med en drös med homofobiska killar. Ledaren Linus i klassen är väldigt tydlig med vad han tycker om ”såna där” som Charlie, men ändå utvecklar sig en kärlek ju längre man läser boken. En kärlek som kanske kan tolkas som ”förbjuden” med tanke på de fördomar vi har i samhället kring vem som kan vara homosexuell eller inte.
Hur fick du idén till boken?
– Under terminerna spelar jag 10-15 föreställningar i veckan runt om i hela Sverige och träffar då otroligt många ungdomar, men även lärare och övrig personal. I och med att jag är ute ”på fältet” försöker jag hela tiden pejla läget och se vad som är viktigt att lyfta inom skolans värld. De senaste åren har många svensklärare och bibliotekarie som jag har varit i kontakt med förklarat för mig att det är fler och fler som väljer att inte läsa böcker och att läsförmågan har försämrats mycket de senaste 10-15 åren. Jag tänkte därför att jag ville skriva en bok som jag som tonåring själv hade velat läsa, eftersom jag personligen inte heller är en bokmal om jag ska beskriva det milt …
Hur mycket Oskar finns det i boken?
– I jämförelse med min HBTQ+-monolog ”Komma ut” där det ändå finns typ 20 % från mitt liv skulle jag i princip säga att det inte är mycket som stämmer in på mig i någon av karaktärerna. Eller jo, jag gillar att gymma som Linus gör, men mina fördomar säger att det är ett rätt vanligt intresse bland bögar och bisexuella killar (skrattar). Dessutom gillar jag att skriva in saker som är väldigt långt bort från mig.
Det här är din romandebut, har det gått enkelt att skriva den?
– Ja, det skulle jag säga. 2018 kom min HBTQ+-handbok ”Gay, straight eller mittemellan?”, men det var mer frågor och svar, så det skiljer sig mycket i den här processen. I och med att jag ger ut den själv har jag inte heller haft någon press eller stress på att skriva bara för skrivandets skull. Jag började för cirka två år sedan och sedan har jag främst skrivit under somrarna och med avsatt tid i november förra året för att skriva klart allt. HBTQ+-temat är ett tacksamt ämne i och med ”Komma ut” som jag har spelat över 1 000 gånger och detta i kombination med att jag är i skolor varje vecka så känner jag ändå att jag har god förståelse för hur elever i den åldern tänker.
”Jävla bögjävel” är ju ingen tegelsten, utan en något lättare variant på 150 sidor text, var det ett medvetet val?
– Det var väldigt medvetet. Jag har valt att göra den lättläst just för att det ska funka för alla sorters elever, oavsett om du slukar en bok i veckan eller om du ”tvingas” att läsa en bok per termin. Det är även korta kapitel och med ett större radavstånd allt för att locka fler att börja läsa.
Kommer det att bli en ljudbok?
– Jag fick frågan förra veckan och med tanke på att jag vill att den sprids ordentligt finns det ju bara ett svar – JA! Jag tänker att jag får börja se hur den tas emot och därefter börja se på vilka steg som behövs ta.
Vem vill du ska läsa in den?
– Antingen läser jag in den själv i och med att jag är skådespelare och även har gjort röstjobb, men annars gillar jag Anton Forsdik. Han är ung och ger ett trovärdigt intryck. Skulle det vara en ”äldre” person hade jag sagt Jonas Karlsson alla dar i veckan i och med att han är Sveriges bästa skådespelare.
Du får välja EN särskild person som ska läsa boken, vem vill du då ge den till?
– Den här boken har jag tillägna min pappa som gick bort i november. Han hann aldrig läsa den så jag hade gärna velat skicka upp den till honom i himlen. Skulle det vara en nu levande person hade jag valt antingen vår skolminister eller vår jämställdhetsminister, så att de när de har läst klart den kan skicka vidare den till sina samarbetspartners i SD. Även om de inte vill att dragqueens ska läsa sagor kanske de själva kan tänka sig att läsa en bok om homofobi och rädsla för det som är utanför normen.
Nu är det Pridevecka, hur ska du fira den?
– Det blir parken varje dag. Idag ska jag prata om boken i TV4 Nyhetsmorgon, då det sker boksläpp då. På torsdag spelar jag en av mina monologer – ”Brutna löften, brutna revben” – på Regnbågsscenen i Pride Park, på fredag är det bokrelease med särskilt inbjudna gäster och på lördag signerar jag boken – i QX:s tält. Välkomna förbi!
Uppdaterad 2023-08-02