Riko Eklundh var 26 år då han fattade att han är homosexuell. Han blev stormkär i en kille och den frigörelse han då fick i sitt privatliv tycker han att även gjorde honom till en bättre skådespelare. Och som skådespelare har han haft tre gayroller. Som den homosexuelle läraren i tv-serien ”16” och som ”Zaza” i ”La Cage aux Folles”. Den tredje var konferencieren i Cabaret 2011
– Jag har även varit kvinnotjusare på scen, sa Riko med ett leende. Och är glad för att jag som homosexuell inte blivit den skådespelare som bara skall ha homosexuella roller.

Maria Turtschaninoff

Författaren Maria Turtschaninoff som skriver fantasyböcker, har i sin roman ”Anache” en hbt-twist och på thekvällen kom frågan om politisk korrekthet i litteratur fram

– Som författare är det min uppgift att skriva om det som är viktigt, sa Maria. Men när jag skriver kan jag inte tänka på att jag skriver queerhistoria. Mina värderingar kommer fram men framförallt skriver jag en kärlekshistoria.

På Richardsgatans bibliotek i Helsingfors var det en skön theafton där hbt i litteratur och teater diskuterades. Emma Juslin och Kaj Korkea-aho hör till de författare som idag haft hbt-teman i sina böcker.

Kvällens sista fråga var ”Vad är kärlek?” och på den svarade Maria:
– Jag vet inte, det är därför jag skriver böcker.

Riko Eklundh åter på scen som Zaza