Strindberg – ett liv” heter den 780 sidor tjocka boken som främst bygger på Göran Söderströms mångåriga genomgång av brev, manuskript och annat arkivmaterial.
Söderström var Strindbergsmuseets första chef under 28 år och har tidigare skrivit flera böcker om Strindberg. Han är även känd som en gaypionjär sedan 60-talet och var redaktör för boken Sympatiens hemlighetsfulla makt från 1999, om gaylivet i Stockholm sedan mitten av 1800-talet.
Söderström använder inte ordet queer i sin bok, men väl när han diskuterar sin bild av Strindberg med qx.se.

August Strindberg.

— Strindberg var queer på så sätt att han kunde uppleva kvinnans situation som kvinnan själv. Han hade delvis en kvinnas temperament och det var tack vare detta han kunde skriva så genuina kvinnliga roller, säger Göran Söderström.
I boken konstateras att Strindberg ”satte stort värde på den dyrkan han fick från unga män genom åren, i många fall tydligt bisexuella.”
En av dessa unga tillbedjare var den bisexuelle, polske författarkollegan Stanislaw Przybyszewski som umgicks flitigt med Strindberg i Berlin i början av 1890-talet och beskrev honom så här: ”Ingen kände kvinnorna bättre än han, som var behäftad med nittio procent kvinnlighet”.
När det gällde det nära umgänget med unga män slutade det ofta med att Strindberg bröt kontakten när han kände att den höll på att bli påträngande intim, så också med Przybyszewski.
Annars var Strindberg långt före sin tid i sin syn på homosexualitet och insåg att det handlar om kärlek och inget annat. Han är också den förste författare som skildrat den hemliga, men av polisen tillåtna homosexuella ”fjollbalen” Tuntenball i Berlin och var förvånad över att den gick så anständigt till.
Göran Söderström.

Gentemot kvinnor hade Strindberg dåligt självförtroende, hävdar Söderström, och han nöjde sig därför oftast med platoniska svärmerier av de kvinnor han beundrade. Han lät sig förföras i stället för att själv agera som förföraren och han gifte sig tre gånger med moderna yrkeskvinnor som inte ville låta sig bindas av att de fick barn. Strindberg lät dessutom dem bestämma och spelade själv en undergiven roll, gjorde sig liten och ville ligga med huvudet i deras knä som hos en mor.
Strindberg skrev den första svenska skildringen av en lesbisk historia och han var också den förste som skrev positivt om manlig homosexualitet, i två noveller som ingår i samlingen Giftas.
— Strindberg skrev även förskräckliga saker om homosexualitet, men det han mest hade emot dem var att de ställde sig på kvinnornas sida. De som var helmanliga däremot tyckte han var okej, säger Göran Söderström.
Misstanken om att Strindberg var homosexuell har framförts emellanåt ända sedan hans egna dagar. Så långt vill dock Göran Söderström inte gå.
Tror du att han någonsin prövade att ha sex med en annan man?
— Nej, aldrig! Det är jag övertygad om att han inte gjorde.
Hur kan du vara så säker?
— Därför att Strindberg berättar om allting. Han skriver om hur han onanerade och det ena och det andra. Hade han haft homosexuella relationer så hade han skrivit om det någonstans.