Tusentals konsumenttillvända konstverk av omkring 300 konstnärer från Sverige och utomlands kommer att ställas ut genom 70 gallerier från hela världen, däribland svenska SCAM Gallery med dess satsning på grafitti.
All konst på mässan är till salu till ett pris av mellan 500 och 45 000 kronor. Det är grafiska blad och fotografier från några av konstens tunga namn blandat med oljemålningar, skulpturer, graffitikonst och verk som överskrider genregränserna .
– Här ställs unga och mindre kända konstnärer ut sida vid sida med välkända namn som Marie-Louise Ekman och Karin Mamma Andersson, berättar mässgeneralen Lotta Nordström.
– Här kan man också träffa konstnärer och gallerister på plats eller gå på workshops och själv pröva på att göra konst. Eller besöka gallerier som gränsar mellan design och konst. Det är roligt, härligt, glatt och ungt.
Bland utställarna kan också nämnas de svenska homosexuella konstnärerna Leif Jacobsson och Makode Linde, välkänd för sina blackface-skulpturer.
Affordable Art började i London 1999 och hålls i dag i 14 städer runtom i världen. Det blir nu andra gången som mässan hålls i Stockholm. På premiären i fjol fick den en rekordpublik på 11 000 besökare och det såldes konst för 11 miljoner kronor.
Mässan hålls öppen 13-18 på torsdag 11-18 övriga dagar. Under öppettiderna erbjuds publiken bussar ut till Frihamnen från Vasagatan och Karlaplan en gång i halvtimmen.

Affordable Art Fairs hemsida

Blackfaceskulpturer av Makode Linde
Fotokonst av Martin Vallin