Efter förra årets succé som Styvmamman i Askungen byter Rickard Söderberg spår och blir istället en av alla tiders största hjärtekrossare.
– Nån gång vill jag spela kvinnoförförare och rollen som Casanova känns ju helrätt i så fall, skrattar han när vi når honom i luren en solig junidag.

Ystad Teater har framgångsrikt satt upp operetter flera somrar i rad och självklart finns tänket om inkludering och mångfald med även i år. Och går inte så bra för den store mansgrisen Casanova… Det är snarare kvinnorna och hbtq+personer som går vinnande ur allt när ridån fälls ner.
– Vi måste ju fortsätta att pumpa ut budskapet om mångfald, och HBTQ+berättelser har alltid en plats hos oss också. Här blir exempelvis två munkedrängar ihop och har en fin story.

Ystads teater fylls även denna sommar av förväntansfull publik sugen på operett, som framförs av några av världens bästa sångare och musiker.
– Det är vansinnigt att de få 24 av de absolut största namnen, gräddan av landets bästa. Operahusen ute i Europa frågar alltid hur vi lyckas få hit så många stjärnor. Och jag säger att hemligheten är att vi har så otroligt kul ihop. Vi har det härligt, badar, dricker vin och den kärleken smittar av sig till publiken som får en fantastisk upplevelse.

För den novise, vad är en operett?
– Operett är en blandning av fars, skådespel och opera som ställer större krav på artisterna. De måste ju kunna allt. Genren har varit lite styvmoderligt behandlad i många år, men nu verkar de större scenerna fatta grejen. Vi började för tio år sedan och nu har de större scenerna i Köpenhamn och Oslo fattat och sätter upp egna operetter.

Avslutningsvis måste jag ju fråga, Marianne, vad är det som gör att du och Rickard jobbar ihop så ofta?
– Jag är bögmorsa och han är gay, det är den korta versionen. Den långa versionen är att jag inte fattade honom alls till en början och tyckte att han var för mycket. Jag ville se vem Rickard var inuti och när han visade det fick han mig på fall.  Han har befriat mig och vidgar vyerna och visat att mitt tänk från 70-talet behövde förnyas och få mig att se att ”det här går också bra”. Han är en fantastisk person som gör allt, och jag fattar inte att han orkar!

När Rickard sedan bollar över luren tillbaka från Marianne frågar jag vad som händer framöver och det bekräftar Mariannes fråga: Förutom Casanova skriver han två verk för Operan i Malmö, skriver klart en stor historisk roman som släpps i september, ska ut på arenaturné med Malena Ernman och har massor av andra ännu hemliga uppdrag.
– Jag lovade Anders (Rickards make) att hålla midsommarafton fri i alla fall, men sen efter den är det full fart (skrattar).

Casanova rullar på Ystad Teater och spelas 4 juli kl 14 • 4 juli kl 19 • 5 juli kl 14 • 5 juli kl 19 • 7 juli kl 19 • 8 juli kl 14 • 8 juli kl 19 • 9 juli kl 14