I utställningen får vi möta 12 starka förebilder. Kvinnor som alla på sitt sätt har påverkat och förändrat Sverige.

Alla har de varit (eller är) prinsessor som stridigt mot facismen, kämpat mot fördomar om HIV/AIDS, verkat för mångfald, slagits för kvinnors rättigheter och bedrivit stormaktpolitik.

Resan tar sin början i 1000-talet med vikingaprinsessan Ingegerd med anor från Sigtuna. Hon födde 10 barn som alla giftes bort ståndsmässigt, hon blev storfurstinna i Kiev, bedrev nordeuropeisk politik och blev vårt första svenska helgon.

Ted Hesselbom med Prinsessan Christina

Utställningen bjuder på konstinstallationer, suggestiva fotografier, kulturarv från de egna samlingarna och konst. Fragment av ett dopfund från Ingeborgs tid finns att beskåda tillsammans med skulpturer, toalettbordet ”Birgitta” av Carl Malmsten, Prinsessan Christinas Dior-glasögon från 70-talet och en trendigt knypplad brudkrona anno 2013.

Vi får följa kvinnorna genom historien, den upproriska Queen Queer, Drottning Kristina som avsade sig tronen och partyprinsessan Cecilia Vasa. Vi får veta mer om svenskfödda Märtha som blev Norges kronprinsessa hon var rasande på nazisternas härjningar så hon mobiliserade de norska kvinnorna att försvara landet.

Prinsessklänning av Vanja Brunzell ”Rosenhäcken”

Vi har invigningstalaren Christina, vår egen Lady Diana som redan på -80 talet arbetade mot fördomar om HIV/AIDS genom hennes kraftfulla engagemang i Noaks Ark och Röda Korset.
De 12 kvinnorna får i utställningen spegla den svenska kvinnans roll under 1000 år. Vad har förändrats?
Hur ser könsrollerna ut?

För att ytterligare ge dimensioner och nya tankar har forskare, feminister, designers, debattörer mfl bjudits in att med texter och installationer ge sina tolkningar av den kvinnliga historien. Några av dem är Catti Brandelius, Herman Lindqvist, Gudrun Schyman och Carl Johan de Geer.

Queer pojke, Bonbonjär av Alexander Tallén

Sigtuna museums nya chef är Ted Hesselbom känd för QX läsare som moderedaktör på (numera nedlagda) gaymagasinet ”Straight” och från hans tid som chef på Rhösska museet i Göteborg. Han ser fram emot många queerbesökare som gör en dagsutflykt till pittoreska Sigtuna kanske redan på nationaldagen imorgon då museet har fullsmäckat program.

Utställningen ”Från Ingegegerd till Estelle” pågår hela 2013.

Designern Vanja Brunzells tolkning av Gustav II Adolfs partydress
Tord Magnusson och Prinsessan Christina vid invigningen i Sigtuna